TUÏTCONTES PUBLICATS AL FEBRER DE 2014

Des del mes de desembre del 2013, publico un TUÏTCONTE cada dia construït a partir d’una frase feta catalana, seguint el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta
21:00: publico el conte
21:05: explicació de la frase feta

Ésser un cataplasma La seva edat i el dur treball de tota una vida l’havia abocat a ésser un cataplasma, jo no era capaç d’empènyer l’arada i traginar el carro. Ésser inútil.
Esvalotar el galliner Els nens i les nenes s’ho estaven passant d’allò més bé en la festa d’aniversari fins que va arribar en Xavi que va esvalotar el galliner. Posar desordre.
Fer escandalls. Fer escandalls en aquella situació no era el més aconsellable. Calia saber qui participaria per valorar si el partit es podria disputar. Conjecturar.
No veure un bou a tres passes De sobte es va instal·lar la boira baixa. No es veia un bou a tres passes. Havien de continuar caminant. Els esperaven al refugi. Endavant! Veure-hi poc.
Nedar sense carbasses Era important ensenyar aquells adolescents a nedar sense carbasses. Ja s’adonaven que la vida és dura i que cal espavilar-se per gaudir-la. Valer-se sol.
Tenir les mans falagueres Era conegut com el “picabaralles”. Tenia les mans falagueres. Sempre se’l trobava allí on hi havia enfrontaments entre les bandes del barri. Ésser prompte a pegar o agredir.
Encetar el son Molt bones les postres -va dir l’avi. I ara, amb la panxona plena aniré a encetar el son, aquí al sofà. I als cinc minuts, els roncs! Començar a dormir.
Ésser un esternut (o esquitx) d’home La mestra digué: Podríeu posar un exemple d’un personatge que sigui un esternut d’home? Els nois pensaren i finalment, es sentí: En Patufet. Ésser petit, rebordonit. Rebordonit: migrat, mancat de la creixença o del desenvolupament normal
Prendre el vel En aquells temps era estrany saber d’algú que havia pres el vel. La Sofia ja feia alguns anys que havia entrat a la comunitat de clausura. Professar una religiosa.
Quedar-se en pilotes Van viure amb grans luxes i despeses. Els temps van canviar, la feina s’acabà. En pocs mesos es quedaren en pilotes. Tornaren a començar! Arruïnar-se.
Tocar diners Semblava que si no tocaves diners, no estaves al dia. Aquella societat s’havia tornat cegament deshonesta: quants més diners en negre millor. Pervenir diners a algú.
Xerrar per setze Als seus cinc anys, ja s’intuïa que parlaria per setze. De gran parlava, amb gran èxit, tota la tarda per l’emissora de ràdio. Era ella! Parlar massa.
Alçar les mans al cel Mai s’havia vist un sequera igual a l’altiplà bolivià. El yatiri alçava les mans al cel. Calia, urgentment pluja per la terra assedegada! Implorar.
Anar amb seny de bèstia vella L’experiència acumulada al llarg de la seva vida, el feia anar amb seny de bèstia vella. Ja no es deixava entabanar per ningú ni per res. Prevenir-se.
Fer el petarrell. No van saber posar-li límits; aquell infant ho aconseguia tot fent el petarrell. Havia après que si ho feia, els seus progenitors cedien. Contreure la cara per iniciar un somiqueig.
Inflar el cap Malauradament qui té el poder, infla el cap de la gent buscant la seva complicitat, mal entesa i poc reflexionada. Ja ho aniràs entenent. Incitar algú amb intencions tendencioses.
No poder beure’n en carbassa En aquella fira, era impossible no poder beure’n en carbassa. Es podia trobar el més insospitat, allò que mai hom diria que no trobaria! Ésser rar o difícil d’obtenir.
Pujar a cavall El que més li agradava era pujar a cavall. Desitjava tenir el control de tot i de tots. Desgraciadament, s’havia convertit en una malaltia. Dominar.
Nedar en l’abundància Nedar en l’abundància s’havia convertit en un maldecap. Tothom els demanava favors i col·laboracions. No ho eren, de solidaris, per això… Posseir molts béns.
Ésser el gos Ésser el gos, era una actitud que començava a canviar en aquella dona que volia fer un gir en la seva vida: lluitar per a ser ella mateixa. Obeir-lo cegament, sotmetre-se-li.
Anar pengim-penjam Ell, en certs moments, anava pengim-penjam. Només quan actuava al circ en el número estel·lar dels pallassos. Gaudia portant aquell vestit! Vestir sense cap cura.
Atrapar al vol Tenia una virtut especial, atrapava al vol tot allò que escoltava. La seva facilitat per entendre les coses era fascinant. Sempre atent… Entendre ràpidament.
Pagar l’aprenentatge De seguida que acabà els estudis de magisteri va trobar feina. Els primers mesos a l’aula va pagar l’aprenentatge. Després se’ls va guanyar! Perjudici rebut per manca d’experiència.
Prendre en cor Prendre en cor. Cada fi d’any ho feia. Buscava quina cosa podria millorar l’any que estava a punt de començar, però quasi mai ho aconseguia. Fer-se un propòsit.
Negar el pa i la sal Des d’aquella ensarronada, la tieta va negar-li el pa i la sal. En Salvador, amb aquell fet, va perdre algú que havia confiat molt en ell. No voler tenir-hi tractes.
Embarcar-se en barca de canya Embarcar-se en barca de canya, això és el que havien intentat molts emprenedors. Aquell carrer, però, no era gens comercial. Ho provaren! Tenir poques possibilitats d’èxit.
Anar per les seves Tota la vida la Pepa va anar per les seves. I no li va anar malament. Va aprendre a gaudir de cada instant viscut per minso que aquest fos. Fer segons la seva intenció.
Pujar més el farciment que el gall La seva única preocupació era aparentar grandesa. Les compres que feia eren pujar més el farciment que el gall. Es convertí en un gran negoci. Fer molta despesa per cosa de poca importància.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s