TUÏTCONTES PUBLICATS AL MAIG DE 2014

Des del mes de desembre del 2013, publico en el meu perfil de twitter i facebook, un TUÏTCONTE cada dia construït a partir d’una frase feta catalana, seguint el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta
21:00: publico el conte
21:05: explicació de la frase feta

Anar lluny d’osques Era fidel a la tecnologia. Feia estona que donava voltes i més voltes, aquell GPS el feia anar lluny d’osques. Però estava convençut que… Equivocar-se.
Beure a broc d’ampolla La Festa Major havia començat. El grup dels bevedors esperava el concurs, impacientment, el seu plaer era beure a broc d’ampolla, mistela. Traguejar directament de l’ampolla.
Coixejar del mateix peu Aquells dos germans, bessons fins a la medul·la, coixejaven del mateix peu. Era increïble la gran semblança que existia entre ells. Un cas! Tenir els mateixos defectes.
Donar un gla per fer cagar un roure El va enredar ben enredat. Va caure en el parany: li va donar un gla per fer cagar un roure. S’havia precipitat en la seva decisió! Ai las! Donar una cosa amb la finalitat d’obtenir-ne una altra de més valor.
Engegar a fer piles Feia una temporada que estava molt i molt nerviosa, a la mínima engegava a fer piles a qui se li posava al davant i per qualsevol motiu. Despatxar de mala manera.
Estar a l’escapça Estava a l’escapça, absent, aïllat, amb la mirada perduda en l’horitzó llunyà. No posava cap mena d’atenció als estímuls propers, res de res Ignorar.
Fer casa santa En aquella subhasta d’art contemporani va fer casa santa. Va decidir invertir molts diners en la compra de totes aquelles obres: quadres… Quedar-s’ho tot.
Fer exprés Aquell compromís social no era un acte qualsevol, calia lluir un vestit de disseny adequat per l’ocasió…, així que se’l va fer exprés. Confeccionar expressament.
Ficar-se al llit Va aguantar tot el que va poder. Massa! No volia deixar de treballar malgrat la seva feina era molt dura. Finalment va ficar-se al llit. Emmalaltir.
Haver-hi camp per córrer En aquell negoci dels vídeo jocs hi havia molt camp per córrer. Ells ho tenien clar i estaven disposat a explotar aquest sector comercial. Haver-hi moltes possibilitats.
Ja cal que es calci Ja cal que es calci -va pensar l’àvia.El Jan havia tret unes notes horroroses. L’àvia coneixia prou bé quina seria la reacció del seu fill. Es diu preveient una dificultat.
Malaguanyat pa que menja No volia millorar el seu rendiment, a Bolívia li dirien: “eres un flojo”. Malaguanyat pa que menja, pensava interiorment la seva mare. Expressió per a indicar que algú és molt gandul o inútil.
Necessitar mà de metge En el lloc menys inoportú es va aturar el cotxe. Necessitava mà de metge perquè quedaven poques hores de llum. Sort que tenia prou cobertura. Urgir donar solució o remei a quelcom.
No tenir altres tornes Era la seva primera cursa d’orientació per aquelles muntanyes. S’havien perdut. No tenien altres tornes. Es donaren per vençuts: retornaren. No haver-hi altra solució.
Obrir la marxa Vaig obrir la marxa. Demanàvem el pagament d’una beca per educadores. La solució per aconseguir-ho era bloquejar la sortida de la ciutat. Caminar al davant
Passar la rosca Desgraciadament va passar la rosca. Va forçà tant la màquina en aquella prova combinada de resistència d’alta muntanya que si va quedar. Extralimitar-se.
Passar per tots els alambins Per fer aquell vestit, contractaren els millors sastres. Calia confeccionar una vestimenta de luxe: havia de passar per tots els alambins. Sotmetre a un gran refinament.
Posar en dansa Calia posar en dansa aquella activitat. Amb l’esforç compartit de diverses persones es va començar a programar els “Narradors de la nit”. Posar en curs d’acció.
Prendre la bona voluntat Prendre la bona voluntat. Aquesta va ser la seva actitud. Adoptava la seva neboda que havia quedat orfe de pares després d’aquell accident. Acceptar quelcom de bon grat per l’atenció amb què és ofert.
Regirar els esperits Tot i que era amant de la natura, aquella imatge: veure de quina manera aquells voltors es menjaven un isard, el feia regirar els esperits. Provocar repugnància.
Saber del llim de les olles La seva saviesa i bon fer acumulats en la seva llarga existència el feia saber del llim de les olles. Era punt de referència de la comunitat Saber molt, ésser experimentat.
Tallar el nus gordià Gràcies als seus coneixements de mecànica va poder tallar el nus gordià. El cotxe s’havia aturat de cop i volta, com si no volgués rodar més Resoldre una situació o qüestió intricada.
Tenir entre cendres El va tenir entre cendres quasi durant tota la seva vida. A punt de morir va confessar-li el secret més ben guardat: ell era el seu… Mantenir amagat.
Tocar l’arpa En aquella casa van tocar l’arpa. S’ho endugueren tot, fins i tot la capseta amb els estris de cosir la roba. Quasi tot, menys les parets. Robar.
Treure la bena dels ulls Treu-te la bena dels ulls, -li digué la mare. Ja és hora de que et centris i et treguis els pardals del cap. Aquell xicotot no et convé! Desenganyar.
Untar les corrioles Els diners el van encegar. Es va deixar untar les corrioles. Ell, el qui l’havia enredat, somreia sorneguerament. Acabava d’aconseguir-ho. Subornar.
Va de callada Acostumava a anar de callada, massa! I això li va començar a portar problemes perquè fer-ho tantes vegades sense pensar-hi era molt arriscat Donar per suposat.
Xiular les orelles Ja feia dies que li xiulaven les orelles. Estava neguitós. Havia somniat que el seleccionaven per formar el grup que pujaria aquell vuit mil Tenir indicis vagues.
Anar mal dades Aquell parell d’avis, tants anys vivint junts i encara no es coneixien profundament. Molt sovint discutien. La seva relació anava mal dades. Desavenir-s, renyir.
Bufar a l’orella Allò que li va bufar a l’orella el va fer veure la llum. A partir d’aquell moment tenia clar com havia d’encarar el seu caminar. Començà! Suggerir.
Caure el dia Mare, perquè hi ha gent que diu que cau el dia? És una manera de parlar, fill. El que vol dir és que comença a fosquejar. Ah! Va bé! Fosquejar

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s