TUÏTCONTES PUBLICATS AL JUNY DE 2014

Des del mes de desembre del 2013, publico en el meu perfil de twitter i facebook, un TUÏTCONTE cada dia construït a partir d’una frase feta catalana, seguint el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta
21:00: publico el conte
21:05: explicació de la frase fetaCaure les ales del cor Li van caure les ales del cor. Per molt que s’esforçava no aconseguia el que volia. Ho va provar una i altra vegada. Finalment ho va deixar. Descoratjar-se.
Córrer món Córrer mon era la seva afició. Aprofitava les vacances per recórrer la Terra. Ja havia visitat països de tots els continents. Ara tocava… Viatjar.
Doblegar l’esquena Finalment va arribar el dia que va deixar de doblegar l’esquena. Era el moment de fer aquelles coses que fins ara no havia pogut realitzar. Treballar.
Donar-se una vidassa Cada dissabte feia el mateix: anar de compres a uns grans magatzems. Es donava una vidassa com pocs. No li faltava res. Li sobrava de tot! Viure regaladament.
Eixugar la butxaca D’una manera discreta, com qui no vol la cosa, aquells grans magatzems t’eixugaven la butxaca. Sorties amb la cadira i nou o deu coses mes. Deixar sense diners.
Estar als llimbs No sent sabia avenir. No entenia res de res. Per què allò només li podia passar a ell? Havia estat als llimbs. Si hagués estat més atent… Ignorar. Badar.
Ésser cul i camisa Es conegueren a l’escola bressol. Seguiren junts molts més anys. Ara que s’han jubilat segueixen essent cul i camisa: una vida d’amistat! Avenir-se, ajuntar-se.
Estirar-se els cabells La seva timidesa el va trair de nou. Per no parlar en el moment oportú, un altre va expressar la seva idea. S’estirava els cabells. Per què? Sentir ràbia o remordiment.
Fer aigües Es resistia a fer aigües. Encara li quedaven forces, poques. Calia fer els últims esforços i aconseguir arribar a ser una bona emprenedora. Sucumbir.
Fer barretada No s’acostumava que li fessin barretada. Ell es volia sentir un més de la comunitat sense cap tipus de privilegi. Només demanava ser un més! Tractar amb gran consideració.
Fer diners llargs Ningú entenia com s’ho havia fet. Va passar de demanar caritat pels carrers a fer diners llargs. Ara vivia com una reina. Quin canvi! Guanyar molt.
Fer esquitxar Amb aquell premi de la grossa de Nadal molta gent va estar contenta. Aquell número va fer esquitxar a moltes famílies. Jo compraré… Jo… Fer donar diners
Fer la santíssima Mare, mare, a l’escola em diuen que no faci la santíssima. Què vol dir? Filla meva, si no canvies, els nens no voldran jugar amb tu! Empipar.
Haver d’omplir moltes boques Haver d’omplir moltes boques era l’objectiu per aquell estiu; fer que 200 infants durant les vacances tinguessin un plat a taula cada dia. Haver de mantenir moltes boques.
Inflar els morros (a algú) El conductor del cotxe blanc va picar contra el de color negre que només sortir del cotxe es dirigí cap a l’altre i li va inflar els morros. Pegar-li.
Llegir entre línies S’ho va llegir una, dues i tres vegades. Llegia entre línies aquell text. Volia descobrir que s’amagava en aquelles paraules enigmàtiques! Endevinar la segona intenció d’un frase o escrit.
Mamar-se-les dolces La mare diu al fill: Fins ara el teu tarannà ha estat mamar-se-les dolces. Demà faràs divuit anys i aniràs veient que la vida és més dura. No haver-se d’afanyar ni preocupar-se per res
Nedar entre dues aigües Calia ser molt intel·ligent i hàbil en aquell negoci. Nedar entre dues aigües, sempre, no semblava la millor estratègia. Era arriscat! Obrar hàbilment mantenint-se entre dos partits, opinions, etc.
No donar-ne ni cinc Aquell xicot no en donava ni cinc per a res, ni per les persones, ni per les coses, ni per les amistats. En canvi els seus pares eren ben… Menysprear.
No fer cap pet que pudi Els veïns d’aquell barri estaven cansats dels seus dirigents perquè no feien cap pet que pudi. La Festa Major havia perdut molta qualitat… No fer res que valgui la pena.
No saber de què va Per molt que s’esforçava no sabia de què anava aquell assumpte. No era senzill, però si es posava una mica d’esforç i entusiasme s’entenia. Ignorar.
No tocar-hi L’havia coneguda de nen, a la coral del poble. Al cap dels anys la retrobà, diferent, malalta, no hi tocava. Vagava pels carrers sense rumb! No tenir el coneixement clar.
Obrir de bat a bat Per aquella berbena de sant Joan va obrir de bat a bat les portes de casa seva. Havia preparat diverses coces i volia celebrar-ho amb tothom Obrir completament.
Parar els peus Es va carregar de coratge per parar els peus a aquella senyora, la seva directora. Estava cansat de la seva prepotència i falta de respecte. Oposar-se a l’actitud o actuació d’algú.
Pecar per massa Si l’hagués de definir, diria que la Maribel li agradava pecar per massa. Sempre procurava que tot estigués bé, que no faltés mai res de res Passar del just.
Pecar per poc No hi havia manera! La cuina no era el seu fort. Sempre pecava per poc. Quan cuinava feia curt. S’havia acomplexat i decidí no cuinar més. No arribar al just.
Portar un bon gep Maleïda crisi! Es quedà sense feina, després sense cotxe i ara sense casa. Portava un bon gep molt feixuc de suportar. Només desitjava sort Tenir molts deutes a pagar.
Posar en planta Es decidiren fixar una data i posar en planta la idea que tenien per millorar el seu pis. Calia organitzar moltes coses per començar l’obra. Posar en execució una reforma, institució.
Prendre el sol Durant aquesta època de l’any es delia per prendre el sol tan bon punt matinejava. La fresca del matí era agradable i escoltar els ocells… Sortir a passejar.
Quedar-se in albis Tant sí com no, va assistir a aquella conferència d’alt nivell intel·lectual. Va quedar-se in albis. S’avorrí molt. No podia seguir-la! Restar sense entendre res.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s