TUÏTCONTES PUBLICATS AL JULIOL DE 2014

Reblar el clau Aquella vella del poble era impresentable. Li agradava posar el nas a tot arreu i reblar el clau en tots aquells temes poc desitjables. Insistir sobre quelcom desagradable.
Somniar impossibles Somniar impossibles no semblava una mala pràctica. Calia posar molta imaginació per tal de tirar endavant en aquella societat competitiva. Fantasiar.
Tenir el pap ple Aquells camperols de l’altiplà tenien el pap ple. Durant anys, els diversos governs els havien promès mil i una coses que mai es concretaren Estar cansat de suportar quelcom.
Tenir un ull de poll al cervell En Maimís va fer cas a la mare. Quan la lloca es va aixecar, el xicotot es posà damunt els ous i és clar… Tenia un ull de poll al cervell No tenir prou seny.
Tornar el canvi Que complexa era aquella persona, no havia madurat prou. A la més mínima tornava el canvi. Poc a poc la gent l’aïllava per aquesta actitud. Revenjar-se.
Valer un imperi La tasca que realitzava dins l’associació de veïns valia un imperi. Ja des de jove destacà pel seu compromís social per millorar el barri. Valer moltíssim.
Acabar els torrons Quin barri, grans construccions inacabades, desolat, fantasmagòric… tot a mig fer. A les immobiliàries se’ls van acabar els torrons. Acabar els diners o els mitjans de fer quelcom.
Anar llatí A la fira de Festa Major li va tocar un petit tricicle. Content va fer pujar el seu fill per veure si anava llatí. Fantàstic aquest regal! Rutllar bé.
Anar-se’n de la boca Aquell polític era un cas d’imprudència personificada. Anar-se’n de la boca era el factor comú en la majoria de les seves intervencions. Parlar indegudament.
Brillar per la seva absència Tots l’esperaven ja que s’havia compromès a participar d’aquella caminada nocturna. Brillà per la seva absència. Ningú en sabia res de res. Deixar d’assistir a un lloc.
Cantar el porc Es despertà quan va cantar el porc. Tot serien presses i nervis. Mala manera de començar el dia. Primer trucaria a la feina per avisar… Ésser molt tard, del matí.
Daurar la píndola El seu do era daurar la píndola, fins i tot en aquelles qüestions complexes i poc agradables… N’era conscient i el posava a disposició. Procurar fer sempre agradable una qüestió.
Donar fil Donar fil al teu fill sempre no és el millor -va dir la mare a la seva filla. Vigila, el dia de demà potser recordaràs aquest moment. Consentir.
En collir les figues ens veurem Estava nerviós. Havia fet un gran esforç durant el darrer trimestre de curs, li feia cosa recollir les notes. En collir figues ens veurem. 1- Dit quan s’ajorna d’aclarir una qüestió. 2- Esperar el resultat poc agradable d’una qüestió
Ésser bon mosso En Ganàpia era  bon mosso. Al costat d’en Cigronet encara semblava més alt. Els dos s’entenien d’allò més bé malgrat la diferència d’edats Ésser de bona talla.
Estar de moltes rostes Ella sempre estava de moltes rostes, era la cara. El seu marit era la creu, seriós i car de veure’l somriure. Malgrat això, s’avenien molt. Estar de bon humor.
Fer a mans Fer a mans era el seu ofici. Era conegut en els dotze pobles d’aquella comarca. Sempre se’l veia amb la seva bicicleta i el seu gran sarró. Fer arribar a algú
Fer la bàscula Eren de vacances. A la platja. Al fill gran li agradava molt entrar mar endins amb el matalàs inflable. Aquell dia feia la bàscula suaument! Fluctuar.
Fer un bisbe Aquell esquetx còmic era d’allò més divertit. En diverses ocasions, els dos actors feien un bisbe. Aquestes coincidències feien somriure. Dir dues persones simultàniament les mateixes paraules.
Girar la pell Després de molt buscar i buscar, va trobar el camí que cercà durant tant de temps. L’emprengué i se li va girar la pell. Com havia canviat! Transformar-se.
Haver-n’hi una penca Algú sabria dir alguna frase feta equivalent a “ser alt com un sant Pau”? I una nena contesta: “haver-n’hi una penca”. Quedaran bocabadats. Ésser una persona molt alta i prima.
Jugar-s’hi un peix Era hàbil en els negocis. Sempre s’hi jugava un peix. Era un nat guanyador i sempre en volia més. Tanta ambició podria anar en contra d’ell. Assegurar-se.
Mossegar-se els punys Per què tanta gent havia de mossegar-se els punys? El Víctor havia llegit a l’escola que en el món es produeixen suficients aliments. Tenir fam.
Penjar la fulla (de) Era un pocavergonya, un brètol. Novament li va penjar la fulla dient que aquells fets els havia comès ell. Es rentava les mans, com sempre! Atribuir falsament a algú fets reprovables.
Perdre la paraula Ja feia cinc anys d’aquell accident. L’Emili va entrar en xoc i va perdre la paraula. Tot i els tractaments seguits no va parlar mai més. Emmudir.
Pintar la cigonya S’adonà de seguida que li van pintar la cigonya. Aquella suposada millora en el funcionament de l’ordinador no havia estat real. Ensarronar
Posar-se els ossos a lloc L’anomenaven l’americà. Allí va posar-se els ossos a lloc. Ja mai més va passar penúries econòmiques. Era solidari i els repartia Fer-se ric.
Prometre el món i la bolla Aquella mare prometia el món i la bolla als seus fills. I aquests, s’il·lusionaven amb tot allò que escoltaven. I ho somniaven i imaginaven. Fer promeses exagerades
Rentar-se’n les mans Pare, què vol dir rentar-se les mans?És el que fem davant dels problemes que té la humanitat, com per exemple davant la fam, la guerra; res Desentendre’s de quelcom
Respirar a plens pulmons Va respirar a plens pulmons abans de declarar les seves intencions a aquella noia. Havia esperat pacientment aquest moment. Respirar fondo
Rompre el dia Només rompre el dia, es va calçar les botes i enfilà muntanya a munt. En aquell mes calorós s’havia d’aprofitar les primeres hores del dia. Veure’s la primera claror del dia
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s