TUÏTCONTES PUBLICATS A L’AGOST DE 2014

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana. Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta.

AGOST DE 2014

Saber dir ciència certa Era un gran catedràtic en la seva matèria. Valorat pels seus alumnes. Saber dir ciència certa en els seus raonaments era el seu tarannà. Saber positivament.
Somniar truites Aquelles dues germanes, veient la pel·lícula somniaven truites imaginant estar en aquell país imaginari, essent les protagonistes Fantasiar.
Tancar els ulls a la llum Tancà els ulls a la llum. Havia tingut una llarga vida afavorida per una excel·lent família, uns fills i uns néts que l’havien adorat. Morir.
Tenir collons Per fer aquella cursa de muntanya calia tenir collons ja que era una de les més dures que es feien a nivell internacional. Era per uns pocs. Ésser mol valent, molt agosarat.
Tenir el camp lliure En Cara Llarga tenia el camp lliure. Després de córrer durant tres dies havia despitat els soldats. Un estona més i estaria salvat . No haver-hi obstacles.
Tenir un clau al cor Es despertà neguitós amb el front amarat de suor: en aquell somni va tenir un clau al cor. El seus pares morien en un greu accident de cotxe. Tenir un sentiment dolorós.
Tornar a solc Degut a aquella maleïda boira baixa, varen estar-se hores donant voltes en cercle. Finalment van tornar a solc i trobaren el camí correcte. Encarrilar.
Venir al cas Aquell magnífic ram de flors, venia al cas. Era el regal que va fer a la seva estimada esposa en el dia del seu aniversari. I ella feliç… Tenir relació.
Agafar la pinya En aquell país semblava que totes les festes i actes socials estaven organitzats de tal manera que la gent pogués agafar la pinya. Beure alcohol en excés.
No acabar aquí Això no acabarà aquí -va respondre l’àvia. La seva saviesa acumulada amb els anys la feia pensar que aquelles tempestes no havien acabat. Tenir conseqüències.
No trencar-s’hi cap os La Maria no s’hi trencava cap os, estava de vacances d’estiu. Al matí no tenia pressa en llevar-se, ni despertador, ni mòbil, ni missatges. Mandrejar.
No tenir ni fi ni compte Era la primera vegada que havia fet una observació nocturna del firmament. El que veié no tenia ni fi ni compte. Quina quantitat d’estrelles. Ésser incomptable.
Anar al gra Quan parlava per telèfon sempre anava al gra. No li agradaven les converses llargues, cícliques i redundants que no portaven enlloc. Concretar.
Posar-se el món per barret El Josep es posava el món per barret. Anava a la seva, sense molestar ningú. Només pensava en aquell instant que calia viure i prou! Despreocupar-se de tot.
Procurar pel davallador El seu objectiu era guanyar aquella plaça pública, volia dedicar-se a treballar per la seva ciutat a més de procurar pel davallador. Cercar a poder mantenir-se.
Pujar la sang al cap (o les sangs al cap) Li va pujar la sang al cap quan veure la factura de l’aigua. No podia ser! Havia de parlar amb els fills, gastaven massa. Adolescents! Irritar-se fortament.
Quan no són figues són raïms No hi havia manera, quan no eren figues eren raïms. Sempre tenia una excusa o una altra per no fer els deures de l’escola. Per un o altre motiu.
Saber de quin mal pateix Després de quaranta anys casats, la Josefina ja sabia de quin mal patia en Jordi. Havia acceptat els seus defectes. Ell ja no canviaria! Conèixer les peculiaritats o defectes d’algú o de quelcom.
Tenir el braç llarg En aquell poble l’alcalde tenia el braç llarg. Malgrat havia guanyat les eleccions democràticament, imposava el seu cacicat. Tenir poder molt ampli.
Tenir molts antanys Era molt interessant escoltar el Vicenç. Tenia molts antanys. Les seves vivències regalimaven saviesa i maduresa. Quina vida tan complerta! Ésser molt vell.
Tornar a la boca Sempre tornava a la boca. Ell no feia les coses d’una manera desinteressada, sempre volia que la resta esmentessin els seus actes. Retreure.
Treure racons Estaven empaquetant tot el que podien per fer el canvi de casa. La feina era feixuga. Era un bon moment per treure racons. Quantes coses! Desprendre’s d’allò que és inútil.
Venir a tall El debat d’aquella assemblea estava encallat, no s’avançava. L’opinió de l’Ester va venir a tall; llavors la conversa va esdevenir fluida. Ésser oportú.
Abaixar el cap Era tan convincent en el seu discurs que fàcilment abaixaves el cap si no tenies opinions pròpies ben argumentades. No era fàcil discutir-lo. Resignar-se al parer voler d’altri.
Anar de gambirot El seus estudis anaven de gambirot. Havia notat fortament el canvi de nivell de la primària a la secundària. S’hauria d’esforçar per canviar. Anar malament.
Badar la boca al vent Després d’aquella catàstrofe natural, la gent d’aquell indret badava la boca al vent. Esperaven anhelosament l’ajuda humanitària. No tenir res per menjar.
Canviar de rosca Quan la conversa no li agradava o es feia avorrida o volia parlar d’aspectes del seu interès, canviava de rosca. Quina habilitat tenia! Emprar un altre mitjà, canviar de tema.
Córrer la rata Després de matinar i de la llarga caminada, córrer la rata era el més natural. Faltaven uns deu minuts per arribar al final desitjat i… Tenir gana.
Dar-se un esguard En Pep era aquell típic adolescent que es donava us esguard. Sempre atent a la forma de vestir del seu ídol, a les seves gesticulacions… Assemblar-se.
Donar per la banda La proposta que li feien era bona però… va decidir donar per la banda, d’aquesta manera seria un bon inici d’aquell projecte emprenador. Accedir per tal d’acontentar.
Ésser can Taps La mare no volia entrar a l’habitació del fill, ja estava cansada de veure aquell espectacle. Ja s’ho farà pensava! La cambra era can Taps. On tot és desordre.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s