TUÏTCONTES PUBLICATS AL SETEMBRE DE 2014

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana. Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta.

 

SETEMBRE DE 2014

Ésser de mira’m i no em toquis Has vist, mare, quina taula m’he comprat? M’ha sortit molt bé de preu. Sí, és de mira’m i no em toquis. Massa bé de preu l’has comprada! Tenir poca consistència.
Estar ferit d’ala Estar ferit d’ala a la seva edat era compromès. Només tenia 45 anys, dona i tres filles boniques com tres roses. La salut no l’acompanyà. Estar tocat de mal, tenir una malaltia greu.
Fer anar de qualsevol manera Va agafar per primera vegada el tractor. El va fer anar de qualsevol manera. Aquell camp va quedar segat d’una manera desastrosa. Malmenar
Fer la bona L’havia acompanyada molts anys de la seva vida, li tenia un gran respecte i estimació… per això, ara que envellia li volia fer la bona. Afalagar
Fer guardiola Mare, m’agradaria tant anar a un parc d’atraccions! -digué la filla amb dolça veu. Hauràs de fer guardiola, -li respongué somrient la mare. Guardar diners
Fer paret seca Va costar-li menjar de la manera que ho feia la gent d’aquella comunitat rural. Ell no estava acostumat a fer paret seca. Menjar sense beure
Fugir de fam i de feina Tot i que s’havia compromès en elaborar aquell projecte, fugir de fam i de feina. La seva companya es decebrà per aquella sobtada actitud. Desentendre’s
Gastar saliva en va Ell, fent veure que l’escoltava, pensava que el seu interlocutor gastava saliva en va. Tenia claríssim que acabaria fent el que creia! Intentar inútilment convèncer
Haver deixat la clofolla de l’ou Ha acabat els estudis. Ara arriba l’hora de la veritat, amb l’exercici de la seva professió haurà deixat la clofolla de l’ou. Bona feina! Ésser inexpert
Ja ho trobarem – Ostres Miquel, m’he deixat els diners a casa. No m’havia passat mai. – Ja ho trobarem -li respongué, emporta t’ho. Expressió per a proposar un cobrament.
Mantenir a ratlla Ja estava cansat de les intervencions provocatives d’aquell alumne. Va decidir mantenir-lo a ratlla. Parlaria amb ell per fer-lo reflexionar. Limitar l’actuació inconvenient d’algú. Aturar.
No calar gaire L’alumne va anar a veure el seu mestre d’història per fer una reclamació de la baixa nota del seu treball. La nota era perquè no calar gaire. No aprofundir, tenir poca intel·ligència.
No haver-hi pany que tanqui No haver-hi pany que tanqui: varen començar l’any amb moltes dificultats, res els sortia bé; tot eren entrebancs, complicacions i obstacles. Anar tot malament.
No saber el que es pesca L’edat li començava a pesar, poc a poc ja no sabia el que es pescava. Mica en mica perdia la memòria, ja no recordava el nom dels seus fills. No tenir el coneixement clar.
No tocar quarts ni hores Semblava difícil de creure; aquella mossa alegra, viva, il·lusionada, treballadora.. de la nit al dia, no tocava quarts ni hores. No tenir el coneixement clar.
Obrir en canal Aquella carnissera obria en canal els animals que venia a la botiga. Ho podia fer amb els ulls tancats de tant traçuda com era. Obrir de dalt a baix un animal.
Pagar amb blat (o palla) vell (o vella) En aquella fira de l’intercanvi es pagava amb blat vell. Les bases de l’organització prohibien pagar les compres amb diners convencionals. Pagar amb el producte de la cosa comprada.
Penjar les barres al sostre Se li notava clarament en l’expressió de la cara, en el seu posat, en les seves paraules. La depressió el feia penjar les barres al sostre. No menjar. No tenir gana.
Pixar fora de test Era un gran xerraire, escoltant-lo semblava que en sabia, de tot i mes, però força sovint, en les seves converses pixava fora de test. Dir o cometre un despropòsit. Anar errat.
Plorar a llàgrima viva De nenes es varen conèixer i la seva amistat les va unir sempre. Un greu accident s’emportà l’Anna, i la Núria va plorar a llàgrima viva. Plorar amargament.
Prendre la mida (a algú) Després de dotze anys de festeig, aquella parella ja s’havien pres la mida mútuament. Ja estaven convençuts que podien fer el següent pas… Saber-ne les peculiaritats.
Quedar a deure Arribaren de les vacances. A casa tenien ben poca cosa. Se n’anà a la botiga de queviures a fer força compres; tantes que quedar a deure. No pagar.
Rebre amb els braços oberts Durant aquells anys de voluntariat a la ciutat de El Alto, no sé pas quantes vegades aquella gent em va rebre amb els braços oberts! Rebre volenterosament.
Saber el com i el què Li ho havia repetit moltes vegades al seu fill: per saber el com i el què de cada un dels aparells, has de llegir bé les instruccions. Estar ben assabentat.
Sortir de la capsa Talment sempre sortia de la capsa. Era delicada en la manera de vestir, en el seu pentinat, en el seu parlar. Havia nascut per ésser així! Anar molt polit.
Tancar la porta pels nassos Va anar a parlar amb el superior per exposar-li una qüestió que creia que no funcionava prou bé. I aquest li va tancar la porta pels nassos. Despatxar algú de mala manera.
Tenir cara de merda d’oca Es llevà, anar al lavabo i al mirar-se al mirall esglaiada cridà, tenia la cara de merda d’oca. Un cop més tranquil·la decidí anar al metge. Estar esgrogueït.
Tenir grapa No sabia massa com podia ser que aquella novel·la tingués grapa. Se n’havien venut molts, d’exemplars. Però ella que l’havia llegida… Atraure
Tenir per a fer bullir l’olla Per molt que aquell govern va jurar i perjurar que hi hauria feina per a tothom, la majoria de la gent no tenia per a fer bullir l’olla. Tenir els recursos indispensables per a viure.
Tirar-se de cap a les parets Tot li sortia malament; se li va espatllar el cotxe, després es va trencar la cama baixant unes escales, volia tirar-se de cap a les parets. Desesperar-se
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s