TUÏTCONTES PUBLICATS AL DESEMBRE DE 2014

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta.

 

DESEMBRE DE 2014

Esperar en candeletes Durant 365 dies va escriure curtes històries i, ara, esperava amb candeletes el primer aniversari d’aquelles narracions. Felicitats! Esperar amb il·lusió.
Ésser de plànyer Era un gran pessimista. Tot ho veia fosc, tot ho trobava difícil, tot esdevenia complicat, tot era embolicat… Era de plànyer aquell xicot! Ésser llastimós.
Estar a la glòria Estava a la glòria. Aquella campanya solidària que havia promogut esdevingué un èxit. La gent es va desviure per participar-hi. Sentir-se complagut.
Estar ben fresc Havia begut massa. Tot i així va decidir conduir. I es va saltar diverses normes de circulació. L’aturaren i… Estava ben fresc! Trobar-se en dificultats.
Estirar els ossos Mai havia vist una persona que practiqués tan eficientment l’esport d’estirar els ossos. El sofà era com una apèndix del seu cos. Jeure.
Fer compliments Fou la primera vegada que dinà a casa de la seva núvia i la seva família. Quina vergonya va passar quan li van dir:  “no facis compliments”. Estar-se de fer alguna cosa per timidesa o respecte.
Obrir els ulls Era la primera vegada que aniria sola a Barcelona. Obre els ulls. A Barcelona hi ha molta gent i molt enrenou -li va dir la mare. Vigilar.
Obrir els ulls (a algú) Era necessari parlar amb ella detingudament i tranquil·la per obrir-li els ulls sobre aquella situació que la podria dur cap a la perdició. Fer-li veure la realitat.
Fer muts i a la gàbia Aquell grup d’adolescents en sabien de fer muts i a la gàbia. Quan no els convenia que se sabés alguna cosa, no deien res de res. Callar.
Fer-se la part del lleó En totes les converses es feia la part del lleó, sempre esdevenia el centre d’atenció. Li agradava que la resta parlessin d’ell. Acaparar.
Guanyar punts Una manera de guanyar punts era entrar a formar part d’una “junta veïnal”. I des d’allí fer el salt cap a un càrrec a l’alcaldia. Adquirir mèrits.
Haver-hi mar de fons Ja feia força temps que en la relació d’aquella jove parella hi havia mar de fons. S’esforçarien per calmar l’onatge i arribar a bon port? Haver-hi desavinences.
L’escriure fa perdre el llegir L’escriure fa perdre l’essencial: aquesta fou la filosofia de vida de l’avi. Sempre es fixà amb les coses importants, les que et fan créixer. Es diu a qui descuida l’essencial i es deixa dur de coses secundàries.
Moure un sacramental De sobte, els va comunicar que no participaria d’aquella activitat, tot i que va ser el gran impulsor. Aquella decisió mogué un sacramental. Causar un daltabaix.
Negar-se en poca aigua (igual: ofegar-se en poca aigua) Quin caràcter, el seu. Al menor indici es negava en poca aigua. Aquesta actitud no el deixava créixer i madurar correctament.  Descoratjar-se fàcilment.
No saber què es manega Fa veure que domina aquella situació però en realitat no sap què es manega. Vist des de fora sembla tot un expert en la matèria. Desconèixer la situació.
Obrir la mà Era així, obria la mà a tothom. Era una dona que reflectia una pau interior immensament lluminosa. Casa seva, era la de qui ho necessités. Ésser generós.
Passar-la negra Va passar-la negra; aquell viatge havia estat maleït, perdé tota la seva documentació, els diners, els estris personals… tot! Passar molts contratemps.
Portar les regnes Portava les regnes d’aquella organització com qui no vol la cosa. Les circumstàncies de la vida el dugueren a assumir responsabilitats. Governar.
Prendre estat Després de viure tants anys com a parella de fet, decidiren prendre estat. Estaven cansats de que Hisenda se’ls quedés tants diners. Casar-se.
Quedar amb un peu enlaire Al veure l’informe trimestral de la seva filla es va quedar amb un peu enlaire. Havia fet un gran esforç per millorar les qualificacions. Sorprendre’s molt.
Reduir al silenci Amb aquella gesticulació concreta del director, la sala es reduí al silenci. Començava el concert nadalenc tan esperat. Fer callar.
Sortir amb bon nom Va sortir amb bon nom d’aquella empresa. S’acabava de jubilar després d’haver treballat quaranta anys seguits. La seva feina fou impecable. No haver merescut cap retret, reeixir.
Tapar el cap No s’ho acabava de creure que, després de tants anys de treballar colze a colze, li fes aquella malifeta. Li va tapar el cap. Perdre-li la confiança.
Tirar capellans Eren en un concert de Nadal. Una petita orquestra i un cor. Un dels cantaires tirava capellans tot sovint i la mainada reia. Esquitxar de saliva tot parlant.
Tornar a camí El pare va cridar la filla. Volia tenir un conversa important ja que la noia l’havia feta grossa. El seu objectiu era tornar-la a camí. Fer-lo sortir de l’error en què està.
Va com va Has de saber, filla meva, que cada partida d’aquest joc és diferent. Mai són iguales, va com va, segons l’atzar dels daus i les decisions. No ésser mai igual.
Anar per un mateix calendari Tot i que no s’havien posat d’acord, les dues propostes que presentaven per fer aquella activitat anaven per un mateix calendari. Coincidir.
Beure a galet Aquella mainada esperava impacientment que arribés la Festa Major. Desitjaven participar en el concurs de beure a galet amb porró, càntir… Traguejar a raig, sense aplicar els llavis.
Clavar una blava La mare va cridar el seu fill adolescent, tenia clar que li havia clavat una blava en allò de que havia anat amb els amics a jugar a bàsquet. Mentir.
Doblar el pas Calia doblar el pas si volien millorar la seva marca personal en aquella cursa de muntanya aconseguida un any enrere. Caminar més de pressa.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s