TUÏTCONTES PUBLICATS AL GENER DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

 

GENER 2015

Embolicar el credo En sabia d’embolicar el credo. Quan ho realitzava ja no hi havia manera de saber com desfer el desllorigador. Semblava que es divertia! Complicar les coses.
Enviar a fer trons Tot i que en tenia força, de paciència, l’envià a fer trons. Ho va fer amb delicadesa i educació. Ja estava tip de les seves impertinències. Desfer-se d’una persona molesta.
Ésser home a l’aigua S’havia passat tot el curs sense fer res, vaguejant inútilment. Arribà el període d’exàmens i era home a l’aigua. Ai, aquell temps perdut! Trobar-se en situació desesperada.
Ésser un llepaculs Era un llepaculs de la seva mare, aquesta havia despersonalitzat completament el seu propi fill. Ell, sense criteri, sempre rere de la mare. Ésser serf per pròpia voluntat.
Fer bingo Després de sortir amb tres nois, finalment va fer bingo amb el Manel, el quart. I és que realment, estaven fets l’un per l’altre. Encertar, guanyar.
Fer de la garra pota Aquella cursa de muntanya exigia tenir una excel·lent preparació tot i que calia fer de la garra pota per poder finalitzar-la amb èxit. Fer un gran esforç.
Fer un pas endavant i dos endarrere Caminar per aquella glacera era fer un pas endavant i dos endarrere. No arribarien a l’hora establerta. Calia, però, finalitzar bé. Endarrerir-se.
Girar-se la garba (a algú) Sense saber com, se’ls girà la garba. En poques hores van passar de perdre el pis, en mans d’un banc, a poder quedar-se en aquell habitatge. Canviar les circumstàncies.
Llançar la casa per la finestra Aquell premi guanyat a la loteria els embogí; llançaren la casa per la finestra en les compres que feren: un cotxe esportiu, un xalet… Excedir-se en les despeses.
No badar boca La seva sogra no badava boca. Costava establir una conversa amb ella, sempre tan reservada amb els seus pensaments i emocions! No parlar, ésser molt callat.
Obrir el cor Tot prenent amb tranquil·litat un cafè, va obrir-li el cor. Es despullà completament, explicant tot el que sentia i pensava. Quins moments! Dir a algú tot el que es pensa o se sent.
Parlar per parlar Ja estava tip de les seves converses; parlava per parlar, a voltes sense massa sentit, tot i que ell semblava que es creia el que deia. Dir paraules vanes.
Perdre dents i queixals. Estava enganxat a les màquines escurabutxaques. Va perdre dents i queixals en aquelles capses engolidores de metall. Ja no en tenia més! Empobrir-se.
Plegar els bòlits Tant temps esnifant pols de cocaïna. És clar, la sensació era plaent, genial… Ara ja només li quedava plegar els bòlits. Ja era molt tard. Estar acabat.
Posar els peus plans En tot allò que feia hi posava els peus plans. La seva dona ja s’hi havia acostumat tot i que encara es posava una mica nerviosa. Obrar amb cautela
Prendre cos No acabava d’entendre com aquella mena de puré prendria cos i es convertiria en aquella menja tan bona, en un deliciós pa de pessic. Créixer la densitat.
Quedar en quadre. Van iniciar aquell grup amb il·lusió i motivació, però, de mica en mica, per manca de compromís, el grup va quedar en quadre. Quina llàstima! Quedar, un grup, reduït al mínim.
Saber de ciència certa. Sabia de ciència certa que el tresor era en aquella illa. Els mapes fets pel seu avi eren prou clarividents; els va dibuixar minuciosament. Saber positivament.
Sortir amb ciri trencat No entenia com podia haver verbalitzat tot allò. Potser pels nervis. Va sortir amb un ciri trencat d’aquella conversa tensa i gens agradable. Dir un despropòsit.
Tancar la botiga Després d’intentar-ho fins a sis vegades, va decidir tancar la botiga. Desistí, per sempre més, de treure’s el carnet de moto. Plegar.
Tenir mans de fada La seva assignatura preferida era la plàstica. Tenia mans de fada per fer coses increïblement boniques i deliciosament delicades. Tenir mans hàbils.
Tocar totes les tecles Enmig d’aquella gentada, l’àvia es va perdre. Va tocar totes les tecles per trobar-la: organització, guàrdia urbana, mossos d’esquadra… Recórrer a tots els mitjans.
Untar les mans En aquell país, si no volies pagar la multa de trànsit, només calia untar les mans al municipal i ja estava solucionat. Quin estalvi! Subornar.
Venir al pèl Aprofità les rebaixes. Tenia uns pantalons que necessitaven un abric que li vingués al pel. Després de cercar per moltes botigues, el trobà. Escaure-hi.
Aixecar la camisa No era just; al Bernat, sovint li aixecaven la camisa. Molta gent s’aprofitava d’ell a causa de la seva deficiència intel·lectual. Enganyar.
Anar-se’n del cap Havia de passar tard o d’hora. No podia controlar tantes coses alhora. Se li anà del cap i oblidà recollir la filla de l’escola. Oblidar.
Buscar les pessigolles L’Albert, el mestre, estava cansat del Daniel, un dels seus alumnes adolescents, que constantment li buscava les pessigolles. Importunar.
Caure l’ànima als peus Li va caure l’ànima als peus. No podia creure el que explicava el seu fill. No ho hauria dit mai que arribaria a fer allò. Tenir una gran decepció.
Deixar dormir (un afer) Va deixar dormir aquella decisió tan de temps que, ara, la solució ja no era la més apropiada. Si ho hagués fet molt abans potser… No ocupar-se’n.
Donar-se per entès Va llegir aquell comunicat que hi havia a la porta de l’escola. Va donar-se per entès: tenia clar que no podia deixar d’assistir a la reunió Ésser òbvia una qüestió.
Engegar a passeig Sense motiu aparent, només perquè era la directora, el va engegar a passeig sense donar-li l’opció d’explicar-se i defensar-se. Despatxar algú de mala manera. Desfer-se’n.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s