TUÏTCONTES PUBLICATS AL FEBRER DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

 

FEBRER 2015

Ésser un cap quadrat Que complicat era tenir una conversa amb ell! Era un cap quadrat. Mostrava moltes dificultats per a la reflexió i l’anàlisi. Tenir opinions fixes.
Estar pels núvols Aquella tauleta digital tenia moltes funcions, era ràpida en les seves accions. Visualment era bonica, però el seu preu estava pels núvols. Ésser car, inabastable.
Fer bot Caldria fer lloc per intentar encabir totes aquelles caixes que acabaven d’arribar i feien bot. S’haurien de posar molt bé. Ésser voluminós.
Fer magre La metgessa no li va donar massa bones notícies. Caldria, a partir d’ara, tenir molta cura amb el menjar. Entre d’altres coses, faria magre. Fer abstinència de carn.
Fer-se ençà Feu-vos ençà -va cridar l’organitzador d’aquella activitat-. Des d’aquí comenceu a fer una cua per recollir la xocolata amb els melindros. Atansar-se.
Girar els ulls en blanc. Va quedar extasiada davant d’aquell paratge meravellós i sublim, va girar els ulls en blanc durant una llarga… molt llarga estona. Deixar veure el blanc dels ulls.
Garbellar l’aigua Com que no va saber planificar-se bé els deures de l’escola, va garbellar l’aigua: va fer més coses de les que calia. Vigilaria més? Fer feina en va.
Haver begut oli Havia begut oli. Va voler anar massa enllà dins d’aquell laberint de túnels en aquella cova i ara es trobava perdut i desorientat. Trobar-se en situació desesperada.
Llevar la pell (a algú) Va tenir mala sort. En aquell poble tothom li llevava la pell. Fes el que fes, la gent poques vegades parlava d’ella en positiu. Criticar.
Mamar-se el dit A la seva edat, a punt de jubilar-se, quan es posava davant de la televisió, encara es mamava el dit, com un nadó, veient les notícies. Posar-se el dit a la boca i xuclar.
Negar el bon dia En aquell poblet tothom se saludava pel carrer, menys el Jep que, per més que la gent el saludava, ell els negava el bon dia. No voler saludar.
No saber ni la “a” No sabia ni la “a” en matèria de neurologia, però sí que estava ben preparat en altres camps, com l’organització social de les formigues. Ésser molt ignorant.
Pagar amb la mateixa moneda Pagar amb la mateixa moneda no era la millor manera per solucionar aquell conflicte entre els dos adolescents. Calia cercar un nou camí. Revenjar-se.
Penjar-se a les orelles (d’algú) Havia trobat l’app encertada que servia per penjar-se a les orelles d’aquella empresa que no oferia un bon servei. Es feia des del mòbil. Fer-li oir amb insistència una demanda o una queixa.
Posar terra a l’escudella Els jutges de la cursa el varen penalitzar, perquè aquell corredor va posar terra a l’escudella en diverses ocasions entre ell i la resta. Obstaculitzar, privar una acció.
Prendre el cel amb les dents Després de conèixer la mala jugada que li va fer el seu germà, va prendre el cel amb les dents. Li telefonaria per demanar-li explicacions. Irritar-se fortament.
Que tomba, que gira Va decidir analitzar, en profunditat, el discurs d’aquell polític ja que era un bon exemple d’una deserció que tomba, que gira. Es diu per a rererir-se a qui discuteix llargament.
Suar tinta Va suar tinta. Finalment va aconseguir fer-se un lloc entre els millors rondallaires del país. Havia aconseguit el seu somni. Fer un gran esforç per aconseguir quelcom.
Tenir bona cama Aquella parella tenien una bona cama. Cada diumenge realitzaven caminades d’una trentena de kilòmetres per terres catalanes. Ésser caminador.
Tenir galtes de pau tou Després de passar l’adolescència ja havia assumit com era el seu físic: tenir galtes de pa tou va deixar de ser un problema personal. Ésser caragròs.
Tenir una rosa a cada galta Aquella disfressa de rosa estava molt i molt ben aconseguida. La seva cara tenia una rosa a cada galta. I no s’oblidaren de les punxes. Tenir cara rosada.
Tocar campanes Feia molts mesos, potser massa, que tocava campanes. No acabava de veure clar què volia estudiar un cop arribés a la universitat. No tenir el discerniment clar.
Tirar curt Amb aquella retallada del seu sou, tenint les mateixes despeses mensuals, segur que tiraria curt. De quina manera podria acabar el mes? No arribar al just.
Untar-se les mans Els veïns del barri van dir prou. Van expulsar el president de l’associació perquè sabien que s’havia untat les mans amb els seus diners. Obtenir beneficis il·legals.
Valer més el farciment que el gall S’havien tornat bojos; aquella competició esportiva infantil estava fora de lloc, valia més el farciment que el gall. Tot un escàndol! Haver-hi en joc mitjans desproporcionats a la importància del fi pretès.
Afluixar la corda Les converses de pau començaven a veure la llum. Els dos estats van afluixar la corda. La gent veia un petit bri d’esperança a l’horitzó. Aminorar la tensió en un tracte o situació.
Agafar el rave per les fulles Parlar amb ella, a voltes, era molt difícil. Tenia el vici d’agafar el rave per les fulles. No s’hi podia tenir una conversa normal. Exagerar la importància de les coses.
Alçar la casa a l’aire La separació de la parella va alçar la casa a l’aire. El comportament dels seus fills va caviar inesperadament transformant-se en rebel·lia. Trastornar-ho tot. Causar un daltabaix.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s