TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE MARÇ DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

 

MARÇ 2015

Anar a pas de convidat. Si volia arribar puntualment a la reunió amb el seu cap, hauria d’anar a pas de convidat. Li faria molta vergonya arribar tard. Caminar amb lleugeresa.
Anar a tancar els ànecs. Feia una estona que havien acabat de sopar. La foscor de la nit omplia l’horitzó. Era hora d’anar a tancar els ànecs. Calia descansar bé! Anar a dormir.
Baixar del cel. L’arribada d’aquella persona a l’empresa va ser com baixar del cel. De posat humil i molt treballadora, va evitar el seu tancament. Ésser providencial.
Cagant, cagant morirà. No hi havia manera que aquell avi donés uns diners per a una causa solidària del seu barri. Cagant, cagant morirà -exclamà l’organitzador. Expressió per a referir-se a un avar.
Caure del candeler. Amb aquella decisió tan poc encertada que va prendre, va caure del candeler. Recuperar el prestigi que havia aconseguit no seria fàcil. Desprestigiar-se.
Declinar el dia. Havia tingut un dia molt intens i esgotador. Sovint eren d’aquest estil. L’alegria que tenia era veure com declinava el dia. Aviat plegaria! Fosquejar.
Deixar com un drap brut. Un grup d’afeccionats d’aquell equip no es comportaven de la millor manera. Van deixar com un drap brut cadascuna de les decisions arbitrals. Denigrar, insultar.
Dir la lliçó del balcó. Estava molt enfadada. Es va dirigir cap al despatx de la direcció. Va entrar i li va dir la lliçó del balcó. Tenia clar que l’acomiadarien. Insultar de paraula.
Donar crèdit Eren amics des de la infantesa. Donava crèdit a tot allò que li va explicar. Estava convençut que l’entendria i no el faria fora de la feina. Creure el que diuen.
Donar mastegat. El grup de mares i pares de sisè es va reunir amb la mestra. Volien saber per què donava mastegada la majoria de les feines als alumnes. Facilitar una feina.
Eixamplar-se els budells. Havia patit un gran ensurt, per més que ho intentava no podia eixamplar-se els budells. Renoi, quina volta de campana amb el cotxe! Tranquil·litzar-se.
Ésser a temps. Hi va ser a temps, acabava de traspassar el llindar de la porta del tren i aquesta es va tancar. Avui no arribaria tard a la feina. Actuar oportunament.
Ésser sec com un clau. Era curiós, aquella criatura sempre tenia gana, menjava i menjava. En canvi era sec com un clau. No hi havia manera que s’engreixés. Ésser sec.
Estar a tot i a totes. Quina actitud tan positiva tenia aquella noia, li agradava estar a tot i a totes. Per a ella s’havia convertit en tot un estil de vida. Estar disposat a tot.
Falsejar la vista. El repte d’aquella educadora era aconseguir que el Daniel deixés de falsejar la vista. Si se sentia observat, mirava cap un altre lloc. Desviar l’esguard.
Fer el compte de la vella. Quin embolic de números! No s’aclarien. Van decidir fer el compte de la vella per intentar visualitzar com havien gastat els diners. Desglossar per partides.
Fer molt soroll de boixets i poques puntes. Aquell directiu veïnal feia molt soroll de boixets i poques puntes. La gent del barri es va cansar que no fes res i el varen destituir. Aparentar fer molt, sense cap resultat.
Fer pudor a socarrim. Aquell nouvingut a l’associació feia pudor de socarrim. Algú l’havia conegut en altres entitats i la seva conducta no era positiva. Inspirar desconfiança.
Gratar-se la boca. Aquella avaria del rentaplats va arribar en un moment molt poc oportú. Hauria de gratar-se la bossa per tal fer-lo reparar. Pagar.
Llevar-se la careta. Tota una vida fingint, ja estava cansada, volia tornar a ser ella mateixa i viure genuïnament. Calia que es llevés la careta d’una vegada. Cessar de fingir.
Mirar-ho tot pel forat d’un ral Era el tafaner del poble per excel·lència. S’ho mirava tot pel forat d’un ral per veure si en podia treure algun benefici personal. Ésser molt interessat.
No estar per jocs No estava per jocs. Havia passat la nit en blanc a causa del seu mal d’esquena. El dia es presentava llarg i intens de feina. Quin calvari! No estar de bon humor.
No haver-hi un pam de net. Cada dia, de bon matí, escoltava per la ràdio el mateix tipus de notícia: corrupció i més corrupció. No hi havia un pam de net enlloc. Estar tot corromput, embolicat, confús.
No tenir pèls a la llengua. Era molt hàbil en les seves intervencions orals. No tenia pèls a la llengua: quan ho creia convenient, desviava la conversa enginyosament. Parlar sense subterfugis.
Omplir la cara de dits. Aquella baralla entre els jugadors va ser una vergonya; els espectadors no s’ho podien creure. A un d’ells el van omplir la cara de dits. Bufetejar.
Pagar amb la cara. A més de les les seves actituds i comentaris barroers, ara pagava amb la cara. Estava clar que la seva relació amb ells era pèssima. Deixar traslluir la mala disposició envers els altres.
Perdre el color. Quina biblioteca! Custodiava llibres antiquíssims. Joies de l’escriptura. Molts d’ells havien perdut el color original dels seus fulls. Perdre intensitat, el color, canviar de color.
Perdre terreny. Desgraciadament, les guerres són l’expressió de la no-expressió. “Qui perd terreny, acaba derrotat”, sentencià el savi. Retrocedir.
Portar banyes. El Josep estava confós, decebut, no ho entenia, no s’ho podia creure. Se l’estimava tant! Havia descobert que portava banyes. Ésser enganyat un marit per la seva muller.
Posar el coll. En aquell esforç final de trimestre, hi va posar el coll. El seu objectiu era millorar les bones notes que ja havia tret en l’anterior. Esforçar-se.
Quedar a la lluna de València. Va dedicar-hi moltes il·lusions, esforços i temps per engegar el negoci de la seva vida, però aquest quedà a la lluna de València Frustrar-se un desig o una esperança.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s