TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE JUNY DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

 

JUNY 2015

Estar torrat Es va excedir en la beguda. Estava torrat. No era l’únic. La celebració de la victòria d’aquell campionat va durar fins la matinada. Estar embriac.
Faltar una esclarida (a algú) Era hàbil amb les mans, per això l’anomenaven “Manetes”. Però per altres coses li faltava una esclarida: per les matemàtiques, la física… Tenir poc intel·ligència.
Fer alberg Aquell GPS de muntanya tan sofisticat els havia fet equivocar el camí. Ara no podrien fer alberg en el lloc previst per aquella nit. Posar, pernoctar.
Fer el viu En aquella situació confosa i descontrolada a causa del terratrèmol, alguns van aprofitar de fer el viu i se’n duien tot el que podien. Aprofitar-se de les circumstàncies.
Fer l’arbrer El avis van ser criadors de conills, els pares també, i jo vaig continuar la tradició familiar. Vaig aprendre molt bé a fer l’arbrer. Matar, esfreixurar.
Fer pudor de cremat Tot aquell afer feia pudor de cremat. Mica en mica s’anaven sabent dades d’allò que podria esdevenir un gran escàndol corruptiu. Inspirar desconfiança.
Gastar la pólvora en salves Per més que s’esforçava en gastar la pólvora en salves, la solució d’aquell problema no era fàcil ja que s’actuava amb poca convicció. Actuar amb poca eficàcia.
Haver de jeure Finalment, després de tants dies de treball intens dormint tan poques hores, va passar el que era previsible: va haver de jeure. Estar malalt.
Jugar-se el coll Estava disposada a jugar-se el coll. Volia aclarir com havien succeït els fets i tenia la informació adequada. Malgrat tot, estava nerviosa. Assegurar plenament.
Llançar les campanes al vol Després de tant temps esperant-lo, va néixer el seu primer fill. Va llançar les campanes al vol, repicava i ho celebrava amb molta alegria. Repicar, celebrar amb alegria.
Mantenir-se a distància de El curs escolar finalitzava i aquella alumna seguia mantenint-se a distància de la mestra que havia fet tot el possible per apropar-s’hi. No voler relacionar-se amb.
Mossegar-se la llengua A la seva edat, després de viure moltes experiències, havia après que, en diverses circumstàncies de la vida, calia mossegar-se la llengua. Fer un esforç per no parlar.
No arribar els cordons La il·lusió d’aquella adolescent era comprar-se una tauleta digital. Estava estalviant però encara no arribaven els cordons. No tenir prou diners.
No fer mal sinó al pa que menja Aquella àvia era increïblement bona, no feia mal sinó al pa que menja. Tothom se l’estimava i buscava la seva conversa i companyia. Ésser incapaç de fer mal a ningú.
No tornar resposta Aquella relació de parella s’havia tornat insostenible. Cap dels dos tornava resposta. Això va provocar el trencament. No van saber dialogar No respondre.
Obrir el pit Va concertar, amb ella, dia, hora i lloc de trobada. Volia veure-la i obrir-li el pit. Necessitava que la seva millor amiga l’escoltés. Confiar-se.
Pagar bitllo-bitllo Eren els primers dies de mes. La gent omplia el carro amb molts queviures. Davant la caixera es treien els bitllets i pagaven bitllo-bitllo. Pagar al moment.
Parar la mà Va decidir viure de l’almoina de la gent. Havia perdut tota esperança de trobar una feina. Va buscar-se un lloc al carrer on parar la mà. Demanar almoina, favors, gratificacions, etc.
Passar la nit del lloro Va anar a sopar amb la seva colla d’amics.Van menjar coses exquisides i amb grans quantitats. Va passar la nit del lloro. Havia menjat massa. No poder dormir, passar mala nit.
Posar anys Va arribar el moment de la seva jubilació. Iniciava una nova etapa amb moltes il·lusions. Posava anys a la seva història persona. Fer-se vell.
Quedar de pedra Es va quedar de pedra. Va saber la notícia per la ràdio. L’havien localitzat viu. El seu fill era viu, a 20.000 Km de distància. Sorprendre’s en gran manera.
Regirar-se la bilis Escoltant la intervenció d’aquell polític d’extrema dreta, se li regirava la bilis. Planyia a tots aquells que no fossin com ell. Irritar-se fortament.
Saber comptar Hauria de saber comptar molt i molt bé ja que el pressupost que tenien pel funcionament del proper curs escolar era molt ajustat. Administrar bé.
Saber (cadascú) on posa els peus En aquell assumpte delicat sabia on posava els peus. Havia analitzat amb profunditat les causes per tal de poder trobar una solució viable. Tenir recte criteri; actuar amb coneixement.
Tallar curt Estava cansada que els seus dos fills discutissin sovint per coses insignificants. Va decidir tallar curt, asseure’ls i fer-los reflexionar. Posar proptament terme a quelcom.
Tenir el fetge de rajada Era calmat, reposat, despreocupat, serè, asserenat, estritllat… i un munt de coses més. Talment, aquell jove, tenia el fetge de rajada. No preocupar-se.
Tenir manetes En aquella casa mai havia entrat un fuster, un llauner, un electricista… El pare ho solucionava tot. Tenia manetes. Altres el buscaven. Ésser molt traçut.
Tirar un vel (al damunt) Finalment va arribar aquell dia tan desitjat després de trenta cinc anys vivint a la presó. Tiraria un vel al seu passat per començar de nou. 1. Ocultar quelcom. 2. Relegar a l’oblit.
Trobar taps Aquella dona, amb aquell caràcter tan pessimista, trobava taps a tot i a tothom. La gent del barri la coneixien prou bé i ja no li feien cas. Trobar inconvenients.
Veure de mal ull Tot i que ella estava molt convençuda del que sentia per la Trini i, aquesta per ella, els seus pares veien de mal ull aquella relació. Desaprovar.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s