TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE JULIOL DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com També queden recollits mensualment a: storify.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

 

JULIOL 2015

Viure a la lluna Sembla que els adolescents viuen a la lluna. No pas, ells viuen en la seva realitat que no és la nostra. No hi ha qui els entengui. Estar fora de la realitat.
Acabar com el rosari de l’aurora No li brollaven les idees adequades per tancar l’argument d’aquell conte. Ho intentava. Aquell projecte va acabar com el rosari de l’aurora. No arribar  a bona fi, fracassar.
Acabar en punta Aquella parella, va acabar en punta. Se separaren definitivament. Els va faltar diàleg, comprensió i més respecte mutu. Una llàstima! Acabar malament, amb dissensions.
Aixecar el camp Va aixecar el camp, havia decidit deixar de ser membre de la junta de veïns del seu barri ja que estava molt polititzada. Anar-se’n, plegar.
Arrossegar pel fang Va arrossegar pel fang, tant com va poder, la seva exparella. Ella però, estava tranquil·la perquè sabia que el temps li donaria la raó. Difamar.
Bufar cullera Durant tres hores seguides no va deixar de bufar cullera. Sí, sí, heu escoltat bé. Així estava de gras, panxut, ventrellut, obès… Menjar.
Buscar una agulla en un paller Que amagades que varen posar les pistes d’aquell joc de pistes, cada una d’elles era com buscar una agulla en un paller. Quina feinada! Fer una recerca difícil o infructuosa.
Cagar molt prim Aquell auditor era minuciós, escrupolós, meticulós, primfilat, metòdic, curós… vaja, cagava molt prim en la seva feina. Ésser primmirat.
Canviar d’aires La gent d’aquell poble havien etiquetat aquella família de perdularis i viciosos. No aguantaven més. Van decidir canviar d’aires! Anar a viure a un altre lloc.
Cridar als quatre vents Finalment van fer el pas, van decidir anar a viure junts i compartir les seves vides. Van cridar als quatre vents aquesta bona nova. Esbombar.
Deixar al mig del carrer Era un empresari honest que havia lluitat per mantenir el negoci. No va poder evitar deixar al mig del carrer els seus cinc treballadors. Llevar els mitjans de vida.
Descarregar el cor Mare i filla feia molts anys que havien viscut distanciades. Ara volien refer la seva relació i van decidir descarregar el cor mútuament. Confiar-se.
Donar la llauna Ja feia temps que s’ho ensumava. El negoci no acabava de refer-se, les millores eren imperceptibles. Finalment li varen donar la llauna. Despatxar.
Embarcar els altres i quedar-se en terra El que perseguia era que aquell grup de joves assumís l’organització de les colònies, és a dir, embarcar els altres i quedar-se en terra. Induir els altres a actuar i no participar-hi.
Embolica que fa fort! L’avia no comprenia com aquell afer es va complicar de tal manera que ja no hi havia marxa enrere. Va sentenciar: embolica que fa fort! Afegir una complicació a una altra.
Embullar la troca Era el seu estil, capaç d’embullar la troca amb qualsevol afer, des del més senzill al més complex. Semblava que gaudia fent-t’ho. Complicar els afers.
Ésser un cap gros En el món dels gegants, era un cap gros. Coneixia la immensa majoria de gegants dispersats per la geografia catalana, els seus noms, les… Ésser un saberut.
Fer bon ventrell Es va preparar minuciosament per aquella entrevista, fins a l’últim detall. Desitjava guanyar la feina. Volia fer bon ventrell. Agradar.
Fer com qui sent ploure Aquella jove estava en l’adolescència plena, no hi havia manera de què escoltés el que els pares li deien, feia com qui sent ploure. No voler atendre.
Fer fira Després d’uns mesos de diàleg i acords, aconseguiren escriure una proposta que acontentava les dues parts. Finalment van fer fira. Concloure un tracte.
Fer la mercè Era molt educada, amb una manera de parlar exquisida i clarivident per la seva edat. Sabia com calia demanar les coses: fent la mercè. Forma polida de demanar quelcom.
Fer mutis Sempre feia el mateix, a casa seva quan, parlaven d’aquell tema, ell feia mutis. Semblava que sobre aquell afer no en volia saber res de res. Callar.
Fer tentines Va divisar a la llunyania una persona que caminava fent tentines. S’hi va apropar i quina sorpresa, era el seu amic Pere. Havia begut massa. Vacil·lar.
Gastar saliva Per tot i res gastava saliva. Sabia guanyat bé el sobrenom de “el lloro”. Des que tenia tres anys ja destacava per ser un infant xerrameca. Parlar en va.
Haver doblegat (una feina) La traducció d’aquell llibre estava sent complexa i feixuga. Era el llibre amb més dificultat que havia traduït. Havia doblegat la feina. Haver-la acabada.
Ja t’ho diran de misses! El discurs d’aquell grup de polítics era sempre el mateix: no ho permetrem. Malgrat tot ells eren optimistes. Ja t’ho diran de misses! Expressió per desmentir l’afirmació d’algú.
Llançar el guant Per enèsima vegada, el president va llançar el guant a aquell poble que desitjava existir. Menyspreava la força i la valentia de la gent. Desafiar.
Mal usar de Aquell mestre mal usava de la seva posició. Els alumnes se n’adonaren i van constituir una comissió per anar a parlar amb la directora. Abusar de.
Nedar en Va passar uns anys que nedava en tota mena de coses: bon menjar, excel·lent consum cultural, viatges… però ja se sap que després de… Haver-hi abundor de quelcom.
No entendre un borrall (en quelcom) De sobte, l’aixeta de la cuina va començar a rajar sense control. Va intentar arreglar-la, no va poder. No entenia un borrall de llauneria. No entendre-hi gens.
Obrir el cap Tot i que sempre que anava a fer escalada, duia tots els estris necessaris i els elements de protecció per accidents, es va obrir el cap. Ferir el cap.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s