TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE SETEMBRE DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

 

SETEMBRE 2015

Desfer camí No el va iniciar bé. S’havia adormit. Va marxar a corre-cuita cap a la feina, però va haver de desfer camí, ja que s’havia deixat el mòbil. Retrocedir, tornar-se’n.
Dir de tot Mai s’havia vist, per televisió, un debat tan encès, agressiu i irrespectuós com aquell. Els dos polítics es van dir de tot. Insultar.
Donar la campanada Aquells dos germans, considerats com gent seriosa i responsable pels vilatans del poble, van donar la campanada. Havien buidat la joieria. Escandalitzar.
Empassar-s’ho tot Aquell adolescent era la rialla de tot el grup. S’ho empassava tot. Es creia, fins i tot, la història més inversemblant mai explicada. Ésser excessivament crèdul.
Ésser ben parlat Les seves conferències arrossegaven molta gent, no només pels seus interessants continguts sinó també perquè era ben parlada. Que parla bé.
Ésser gran de mans Quina capacitat de treball tenia la Mar. Era gran de mans. Tenia una habilitat innata de desenvolupar diverses feines alhora. Una meravella. Que abasta a fer molta feina.
Estar a mata-degolla La situació d’aquella parella era del tot insostenible, estaven a mata-degolla però cap dels dos feia un pas cercar una solució. Barrallant-se, renyits.
Fer babarotes Li va fer babarotes amb aquell pastís fet amb llaminadures diverses. No en podia menjar per prescripció mèdica durant una llarga temporada. Fer a la vista d’algú quelcom que li desperti un desig.
Fer cendres Després d’aquella desil·lusió tan profunda que va patir, va decidir fer cendra del seu passat eliminant llibres, fotografies, mobiliari… Cremar.
Ficar l’olla gran dins de la xica Encara no es podien plantejar fica l’olla gran dins de la xica. Calia, primer, seguir estalviant per poder fer les reformes de la casa. Fer una despesa extraordinària.
Fruir com un vedell Va tenir l’oportunitat d’entrar al quiròfan i contemplar el naixement de la seva primera filla. Va fruir com un vedell d’aquella meravella. Sentir molta alegria.
Girar full Aquella tertúlia amena i distreta va girar full diverses vegades. Aquells tertulians eren capaços de parlar de moltes temàtiques. Canviar de conversa.
Haver de mullar-ho Després de tants anys d’estudis i hores de pràctiques, es va treure la titulació. Havien de mullar-ho amb la família per celebrar-ho. Celebrar quelcom.
Jugar net A l’escola, un grup d’alumnes van iniciar un projecte sobre la importància de jugar net en relació als jocs i a les actituds envers la vida. Jugar sense fer trampa.
Mentir pel coll Aquell matrimoni estava desconcertat i desorientat amb el seu fill. Aquest els mentia pel coll i la relació entre ells s’anava deteriorant Mentir descaradament.
No anar enlloc La programació d’aquelles activitats extraescolars no anava enlloc. Semblava que només s’havien dissenyat per guanyar diners. No conduir a res.
No tenir ni una malla Aquell estudiant cada cop mostrava menys interès pels estudis. Va iniciar el nou curs sense tenir ni una malla. La mestra no s’ho podia… No tenir res.
Omplir el cap Quina reunió d’inici de curs. Quina quantitat d’informació que es va donar a les famílies. La tutora omplia el cap dels seus oients. Parlar amb insistència forçant l’atenció de qui escolta.
Parar esment a Els alumnes, concentrats en les explicacions del mestre, paraven esment a tota la informació que els transmetia. Començaven una nova etapa. Posar atenció a.
Posar a les estrelles Va posar a les estrelles l’organització d’aquell concert. Va ser perfecte, cuidant fins l’últim detall. La gent va marxar molt contenta. Enaltir.
Pujar com una carbassera Aquell adolescent pujava com una carbassera, creixia i creixia sense parar. Això l’ajudaria en el seu esport favorit: el bàsquet. Créixer.
Que si són verdes, que si són madures Les sobretaules dels diumenges sempre eren llargues i interessants. Sabien discutir i argumentar que si són verdes, que si són madures… Es diu per a referir-se a qui discuteix llargament.
Reprendre el fil (o “el cap del fil”) Aquella trucada telefònica inoportuna el va despitar completament. Ara calia concentrar-se i reprendre el fil de la feina que estava fent. Continuar des d’on s’ha interromput.
Saber on (cadascú) posa els peus Cadascun dels membres d’aquella expedició a l’Everest sabia on posava els peus. Havien preparat minuciosament aquesta aventura. Anar ben orientat; conèixer bé la situació.
S’ha acabat el bròquil Després d’estar-se tot el dia al col·legi electoral, només quedava la tasca de comptar el vots i s’hauria acabat el bròquil. Expressió per indicar que s’ha arribat a la fi de qualque cosa.
Sentir campanes i no saber d’on Tot i que les xarxes socials bullien perquè molta gent hi deia la seva, la sensació que hom tenia era de sentir campanes i no saber d’on. Tenir notícies vagues.
Tallar en sec La crispació dels participants en el debat era elevada; entre ells es tallaven en sec, per la qual cosa mostraven poca capacitat d’escolta. Fer callar algú de manera incontestable.
Tenir en perspectiva Amb el pas dels anys, amb les experiències acumulades havia après a tenir en perspectiva la complexitat de les relacions humanes. Considerar com a probable.
Tenir la pell dura Als seus vuitanta-nou anys seguia tenint la pell dura. Poques vegades a la seva vida havia trepitjat un consultori mèdic. No emmalaltir fàcilment.
Tirar en cara (o per la cara) Li va tirar en cara tot un reguitzell d’actuacions i actituds que havia observat del seu fill. El que pretenia és que el noi reflexionés. Reprotxar.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s