TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES D’OCTUBRE DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Aquestes publicacions són diàries i segueixen el següent esquema:

20:55: anuncio la frase feta catalana

21:00: publico el tuïtconte

21:05: breu explicació del significat de la frase feta

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

OCTUBRE 2015

Trencar la paraula Es va quedar esmaperdut després de tants anys treballant junts; el seu soci va trencar la paraula. La seva decepció era profunda. Deixar de complir un tracte.
Tocar de mig a mig Era sorprenent la capacitat d’encert d’aquella àvia quan jugava al joc de les endevinalles; acostumava a tocar-les de mig a mig. Encertar.
Treballar a l’ombra Aquell líder va arribar al poder gràcies al fet que tenia un bon equip d’assessors que van treballar a l’ombra molt intensament. Actuar ocultament.
Treure les ungles Era el moment idoni per treure les ungles si volien guanyar aquell partit. El rival mostrava signes de feblesa i esgotament. Mostrar-se agressiu.
Trobar taula parada Després de perdre la feina i el pis, va tenir sort que la seva germana el va acollir. A casa seva va trobar taula parada, però per quant… Ésser mantingut per altri.
Valer un credo El mal temps que van tenir durant tota aquella travessa de muntanya valia un credo. Quan van arribar al refugi van poder refer-se. Resultar dur de suportar.
Acabar els calés Va acabar els calés, ja no podia suportar més aquella situació. Estava cansada que la seva parella desaparegués periòdicament com si res. Acabar la paciència, no poder aguantar més.
Anar a dojo Els va toca la loteria i semblava que haguessin embogit. Durant molts mesos gastaven en tota mena de coses. Anaven a dojo, sense mesura. Gastar molt.
Arrencar el bull Poc a poc es va anar especialitzant en l’elaboració de menges selectes. Aquelles patates calia posar-les a l’olla quan arrencava el bull. Començar a bullir.
Atrapar amb les mans al plat El van atrapar amb les mans al plat; no era la primera vegada que aquell estudiant intentava endur-se un portàtil de l’escola. Enxampar.
Ballar amb un peu Després de rebre el butlletí de les notes i llegir-lo, es va posar a ballar amb un peu. L’esforç fet es reflectia en aquells papers. Saltar de content.
Cagar-la ben amarga Portava una llarga temporada que la cagava ben amarga. Tot semblava que costava molt i que les coses eren excessivament enrevessades Passar molts contratemps.
Calçar pocs punts Aquell alumne, tot i que calçava pocs punts, s’esforçava molt per tirar endavant els seus estudis. Volia acabar-los, ja no faltava massa. Tenir facultats  intel·lectuals limitades.
Deixar (algú) al setí Aquells atacs de migranya el deixaven al setí. De molt jove ja va tenir els primers. Ara tornaven i no sabia els motius. Quin mal tràngol! Matar-lo, estabornir-lo.
Descarregar la consciència Es trobava tant enfoscat que era incapaç de descarregar la consciència. Desitjava veure la llum i poder reparar el mal que havia fet. Confessar-se, reparar.
Donar la llengua al gat Que competida estava aquella eliminatòria. Ja duien cinquanta endevinalles encertades. Finalment, un d’ells va donar la llengua al gat. Donar-se per vençut en un joc d’endevinalles.
Donar un porro Poques vegades en les converses donava un porro, però en aquesta ocasió, no va tenir alternativa ja que el seu interlocutor se’n reia d’ell. Donar una resposta desagradable.
Enganxar-se com una paparra Aquell infant s’enganxava com una paparrra a la seva mare. Li agradava sentir el seu contacte i la seva escolforeta. I, a ella, també! Agafar-se fort; ésser empalagós.
Enviar a porgar fum Àvia no sé que fer per a que aquell noi em deixi tranquil·la. Insisteix, sovint, que vol anar a passejar amb mi. Envia’l a porgar fum. Desfer-se d’una persona molesta.
Ésser més llest que la tinya Era més llesta que la tinya, difícilment se la podia enganyar. Molts ho intentaven però ella, astuta com era, se’n sortia de totes. Ésser molt llest, molt astut.
Ésser un pou de ciència Era capaç de parlar de qualsevol tema amb seguretat i argumentant tot el que deia. Era un plaer parlar amb ell ja que era un pou de ciència. Ésser molt savi.
Faltar un bull (a algú) com a les guixes Li faltava un bull com a les guixes, no era capaç de resoldre aquells problemes matemàtics relacionats amb accions quotidianes. Pobret! Tenir poca intel·ligència.
Fer bona cara Després d’aquella llarga malaltia que l’havia tinguda tancada a casa sense poder sortir-ne, començava a fer bona cara. S’anava recuperant. 1. Tenir bon aspecte. 2. Acollir amablement.
Fer el compte Quan menys s’ho esperava, en el moment menys inoportú, li van fer el compte. Tota una vida treballant en aquella empresa. Què seria d’ell? Donar comiat.
Ficar-se (algú) a la butxaca Amb els seus dots expressius, dignes de la millor oratòria, se’ls ficava a la butxaca. Tenia un parlar impecable i uns moviments acurats. Convèncer-lo.
Guanyar-se el cel Aquella mare va guanyar-se el cel. El seu fill es ficava constantment en embolics i ella, per l’amor que li tenia, aguantava el que feia. Patir amb resignació.
Haver fet atots Els pares estaven molt contents de la seva filla, de tot l’esforç que havia fet durant tot aquell curs ecolar: havia fet atots. Haver donat de si tot el que es pot donar.
Jeure a la palla Mare, què vol dir “jeure a la palla”. No molestis nena. Però què vol dir “jeure a la palla”. Què no m’has escoltat? Estic xatejant! Ignorar.
Llançar-ho tot a rodar Ho varen planificar minuciosament, al detall. Calia concentrar-se en aquell afer. Qualsevol errada ho llançaria tot a rodar. Esguerrar-ho.
Mamar (quelcom) amb la llet De petit va mamar amb la llet un seguit de coses que ara, de gran, li servien per enfrontar-se a la vida: responsabilitat, compromís… Adquirir una tendència des de la infància.
Mossegar-se els dits Va reflexionar profundament i sincera sobre com havia actuat. Es mossegava els dits, es setia trist i penedit. S’havia proposat canviar. Penedir-se.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s