TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE NOVEMBRE DE 2015

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

NOVEMBRE 2015

Negar el salut (o la salutació) La seva relació s’havia tensat tant i tant que es negaven el salut. I pensar que durant molts anys havien sigut amics íntims! No saludar.
No deixar de petja Tenia moltes sospites i volia verificar-les. Es va decidir a encarregar un servei de detectiu i li va demanar que no el deixés de petja. Perseguir, vigilar.
No ficar-se res a la butxaca En aquell entorn corrupte, hi havia poca gent que no es fiqués res a la butxaca. Semblava que robar era l’ofici que solucionava l’existència No treure de quelcom un profit injust.
No haver-hi manera Per més que la mare insistia que calia que recollís la seva habitació, no hi havia manera que la filla ho fes. Beneïda adolescència! Ésser impossible.
No tenir parent ni darent La vida no li havia somrigut. Després de la mort del seu pare no tenia parent ni darent. Ni tan sols es va poder quedar amb la casa familiar Estar desemparat.
Obrir les orelles Estava embadalit escoltant aquell conte, obria les orelles per no perdre’s cap detall, per saber què li va passar a aquella princesa i… Escoltar amb atenció.
Pagar car. Ella, per estar a l’última, pagava car la roba que es comprova. Li agrada aparentar el que realment no era. Fins quan podria sostenir-ho? Pagar un preu excessiu.
Pegar falconada A causa d’aquell terratrèmol, molta gent va pegar falconada anant a saquejar les botigues de barri aprofitant els desconcert regnant. Atacar amb vistes a emparar-se de quelcom.
Perdre el senderi Va quedar estorat quan va saber que una amiga de la infància havia perdut el senderi a causa del seu desnonament i el trencament de parella. Enfollir, obcecar-se.
Poder dormir tranquil Feia molt temps que no podia dormir tranquil. Ara, després de pagar els deutes, se sentia molt alliberat i podria planificar altres coses. No tenir preocupacions, remordiments, etc.
Posar-se al davant de Volien reunir-se després de tants anys, ningú volia posar-se al davant de l’organització d’aquell sopar que seria l’excusa per trobar-se. Prendre la direcció d’un afer o qüestió.
Pujar-se’n al cel Tota la família s’ho imaginava; l’havien estimat tant, els havia estimat tant. Havia decidit, en pau i companyonia, pujar-se’n al cel. Morir.
Quedar cabals Van reunir-se per organitzar i endreçar totes aquelles factures i transferències bancàries. Volien verificar que havien quedat cabals. No deure res l’un a l’altre.
Remenar les cireres Aquell jove tenia un lideratge molt marcat, era capaç de remenar les cireres en multitud d’afers, sempre amb una intencionalitat positiva. Disposar lliurement en un afer.
Seguir els passos (de) Va seguir els passos de la seva mare, aquella gran actriu teatral que enlluernava tothom que la veia interpretant diversitat de personatges. 1. Perseguir. 2.Imitar.
Separar el gra de la palla Va decidir posar ordre en aquell munt de fitxes barrejades de diversos trencaclosques, calia separar el gra de la palla per endreçar-les bé. Destriar .
Sortir (quelcom) rodó Era el primer pa de pessic que cuinava. Aquella nena l’havia fet seguint les instruccions d’un vídeo penjat a la xarxa. Li va sortir rodó. Sortir satisfactòriament.
Tant donar-se’n blanc com negre Els pares estaven desesperats amb les actituds del seu fill, a ell tot li era igual, tant donar-se’n blanc com negre: era un “passota”. Ésser indiferent quelcom.
Tenir bona (o mala) estrella La mare sempre portava la filla petita a comprar la loteria, la menuda tenia bona estrella i més d’una vegada havien guanyat algun dineret. Tenir (o no) sort.
Tenir goig sense alegria Prèviament a l’inici del desenvolupament d’aquell projecte tan desitjat, es va preparar mentalment per si calia tenir goig sense alegria. Veure frustrada una alegria.
Tirar-se els plats pel cap Aquells dos governs, incapaços de seure a dialogar i buscar solucions als seus problemes i dificultats, es tiraven els plats pel cap. Renyir.
Tornar-se el porc truja Aquell afer de convivència veïnal estava prenent un camí poc desitjable de intolerància, no es podia permetre que es tornés el porc truja. Esguerrar-se un afer.
Treure busques Aquell grup d’infants ja començaven a estar un xic nerviosos perquè faltaven pocs minuts per treure busques. Qui guanyaria aquell premi? Efectuar un sorteig.
Trucar a la porta (a algú) Finalment, després de provar-ho moltes vegades, no trobava la solució d’aquell problema matemàtic. Va decidir trucar la porta al seu pare. Demanar ajut.
Valer-se de les cames Feia molts anys que passejava per aquelles muntanyes i mai havia hagut de valer-se de les cames per escampar-se d’un senglar enfurismat. Fugir corrent.
Ésser de la màniga ampla Era una bona presidenta de barri, era de la màniga ampla, sabia escoltar tothom i tenia en compte les opinions de cada un dels seus veïns. Ésser tolerant.
Acabar de fer el pes Ja feia temps que meditava sobre el seu futur, tenia ganes de fer un canvi, fer un giravolt en la seva vida, li faltava acabar de fer el pes. Determinar una resolució.
Adobar el terreny  (a algú) El pare va anar a veure la seva exparella per parlar-li del seu fill, el fill de tots dos. Volia adobar el terreny abans que ell hi parlés. Facilitar les coses.
Agafar la mantellina Era habitual que després de jugar el partit de futbol els jugadors agafessin la mantellina, tant si guanyaven com si perdien. Beure alcohol en accés.
Anar el carro pel pedregar Maleïts senyals de trànsit que no estaven actualitzats després de les obres. Van arribar tard a la cita per anar el carro pel pedregar. Anar malament, perdre’s.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s