TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE FEBRER DE 2016

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

FEBRER 2016

Estar madur Havia treballat moltes hores per crear aquell nou espectacle de contes. Ara estava madur, restava, però, algun petit detall per enllestir. Haver assolit el punt requerit.
Fer anar el de dalt a baix Van començar molt malament aquell partit. Mica en mica van anar millorant el seu joc fins que van poder fer anar el de dalt a baix. 1. Capgirar. 2. Escandalitzar.
Fer botifarra Els va sorprendre la reacció del seu fill després de fer-li aquella reprimenda. On havia après a fer aquell gest? Per què va fer botifarra? Fer escarni a algú doblegant un braç mentre amb l’altra mà es pica el séc interior del colze.
Fer creu i ratlla Des de fora se’ls veia sempre tan units, feliços, enamorats, l’un per l’altre, però el que és la vida, van fer creu i ratlla per sempre més. Donar per acabat per sempre.
Fer esquena Després d’aquell imprevisible terratrèmol, els membres d’aquell poble van decidir fer esquena. Calia recuperar tot allò que fos possible. Salvaguardar.
Fer la garseta Semblava que aquella mossa havia nascut per fer la garseta constantment. La gent del poble la coneixien molt bé i evitaven relacionar-s’hi. Fastiguejar.
Fer la pinya Les diverses famílies de l’AMPA de l’escola van fer la pinya per tal de poder dur a concurs una bona comparsa de carnestoltes. Quina feinada. Unir-se diverses persones per posar llur força en comú amb una finalitat determinada.
Fer-ne de crespes La gerent de l’empresa va telefonar-lo i li va demanar que es presentés al seu despatx. Volia saber quines n’havia fet de crespes. Fer malifetes i extravagàncies.
Fregar-se les mans Se sentia orgullosa de la feina que havia fet en el projecte. Es fregava les mans i ho pensava compartir amb els companys de classe. Mostrar-se satisfet.
Fugir d’estudi Els pares estaven cansats, molt cansats, ja no sabien què fer. Ell sempre fugia d’estudi. S’havia convertit en un expert adolescent. Eludir una qüestió.
Guardar una poma per a la set Feia dies que els meteoròlegs anunciaven fortes nevades arreu. Els pares van decidir guardar una poma per a la set i van fer una bona compra. Prevenir-se.
Haver-hi biaix No podia ser: aquella mateixa peça de roba es trobava en dues botigues que estaven a vint metres i, entre elles, hi havia biaix en el preu. Haver-hi diferència entre dues coses.
Haver-hi per a pa i per a sal Era inexplicable la quantitat de menjar que es llençava en aquella escola. Per què sempre cuinaven per haver-hi per a pa i per a sal? Abundar.
Jugar una mala passada Aquelles dues noies es disputaven el mateix noi, una d’elles va jugar una mala passada al noi per posar-lo en contra de la seva companya. Fer un tort a algú.
Lligar caps Estava finalitzant la preparació del taller, va lligar caps per a què la informació fos acurada i que el contingut fos entenedor. Fer entenedor.
Menjar el pa de l’ase Aquell jove era un expert en menjar el pa de l’ase. Ningú sabia com s’ho feia però sempre tenia un plat a taula i un llit on poder dormir. Viure a costa d’altri.
No cabre a la pell L’havien convidat a explicar contes per la festa del desè aniversari de la biblioteca del poble. Es sentia emocionada. No cabia a la pell. Sentir-se molt satisfet.
No estar per hòsties S’havia adormit i per no fer tard a la feina, va córrer més del que tocava picant amb un altre cotxe. Avui no estava per hòsties. Estar del mal humor.
No haver trencat cap plat ni cap olla Quina llàstima que d’adults perdem, en gran mesura, aquella actitud de no haver trencat cap plat ni cap olla que teníem quan érem infants! Ésser innocent, ingenu.
No tenir os sencer Aquella cursa de muntanya va ser molt i molt dura. Estava satisfeta ja que la va poder finalitzar tot i no tenir os sencer. Estar molt cansat.
Obrir els ulls a la llum Aquella parella amb molta felicitat i amor, van esperar durant nou mesos que la filla obrís els ulls a la llum. Va ser un dissabte. Néixer.
Pagar el gust i les ganes Aquell parella, que sempre havia viscut humilment, no entenia com altres pagaven el gust i les ganes en tot allò que compraven. Pagar més del just.
Penjar els hàbits Tot i que va aprovar sense massa dificultat els dos primers cursos dels estudis de biologia, va decidir penjar els hàbits i dedicar-se a… 1. Deixar la carrera eclesiàstica. 2. Deixar voluntariament una activitat habitual.
Posar en clar Van convocar tots els mestres de l’escola a una reunió per posar en clar les noves normatives que la inspecció educativa estava implementant. Fer entenedor, aclarir.
Prendre part La discussió s’estava embolicant per moments, les parts enfrontades cada vegada es mostraven més tenses. Calia prendre part en la conversa. Intervenir.
Retirar la paraula Tot i que portava molts anys compromès en aquell projecte social, va decidir retirar la paraula a causa de la fraudulenta gestió econòmica. Desfer un compromís.
Tancar els ulls (a algú) Feia setmanes que s’anava preparant per quan arribés el moment. Desitjava acompanyar la mare, amb serenor, a tancar els ulls. Assistir-lo en els darrers moments de la seva vida.
Tenir cucs Va desorientar-se enmig de les muntanyes per culpa de la boira baixa. El GPS no responia, la visibilitat era mínima, feia fred, tenia cucs. Tenir por.
Tenir en condret (quelcom) La filla, després de tenir una llarga conversa amb la mare, va comprometre’s a tenir en condret la seva habitació. Ho aconseguiria? Tenir-ho endreçat.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s