TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE MARÇ DE 2016

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

MARÇ 2016

Tenir estómac Aquell avi tenia estómac; de quina manera havia suportat la mort de la seva dona i dels seus fills. Realment, era una persona admirable. Suportar bé les coses més desagradables.
Tenir la pell gruixuda Aquell adolescent es burlava de tothom: dels seus pares, dels mestres, dels companys. Tenia la pell gruixuda. Ja s’ho trobaria més endavant. No avergonyir-se, ésser cínic.
Tocar glorificat a matines Ho hauria d’haver fet abans, s’hauria d’haver preparat millor. Ara, immers en aquella cultura es sentia tocat glorificat a matines. Anar desorientat.
Trencar el color Va ser qüestió de mil·lèsimes de segon; sort que el va veure venir de cara i va poder reaccionar a temps. Se li va trencar el color. Empal·lidir.
Trobar-se venut Es trobava venut, feia hores que intentava buscar una solució a un problema inesperat. No la trobava! No saber com resoldre una dificultat.
Valer més En aquella situació de boira baixa tan intensa valia més aturar-se una bona estona i deixar de conduir. Aprofitarien per fer un mos. Ésser preferible.
Vendre’s l’ànima Va vendre’s l’ànima per uns pocs diners. Qui sap si més endavant s’adonaria de la bestiesa que havia fet i miraria de refer la seva vida. Deixar-se corrompre.
Acabar en tatarí Aquella nova botiga de llaminadures era molt llaminera a la vista, molt atractiva. Després de pocs mesos, va acabar en tatarí. Fracassar.
Acabar la corda No era estrany que se li hagués acabat la corda després de fer un discurs de sis hores. Quina capacitat tenia de parlar sense dir massa res. Callar qui parlava durant molta estona.
Acabar primer el pa que la gana La Mireia anava al darrera del Joan, n’estava molt enamorada. Estava disposada a acabar primer el pa que la gana. Tenia competència, però. Cobejar molt.
Anar cadascú pel seu vent Aquell equip no era un equip, els onze jugadors anaven cadascú pel seu vent. Jugant amb aquella actitud no guanyarien cap partit. Separar-se, desavenir-se.
Anar peix (de) Anava peix amb la matèria de biologia. Hauria de fer un esforç important per intentar aprovar l’assignatura. Quedaven pocs dies per l’examen. Ignorar de què es tracta una matèria d’estudi.
Ara que hi penso Ara que hi penso, Josep. Vas anar a comprar les patates que et vaig encarregar? No les veig en la cistella de les verdures. Introdueix quelcom que es recorda de sobte.
Baixar de l’hort Era la segona reunió que es presentava sense haver-se llegit l’ordre del dia. I, és clar, baixava de l’hort i no podia seguir-la eficaçment. No saber de què es tracta.
Cagar-la Aquell pare s’havia excedit en les seves cridòries contra l’àrbitre, els nens ho havien sentit i es quedaren perplexos. Ell la va cagar. Fer quelcom desencertat, espifiar-la.
Caure a les arpes del llop Es va iniciar, de molt jove, amb el tabac. Després amb la marihuana. Posteriorment amb la cocaïna. Va caure a les arpes del llop. Caure en una situació perillosa.
Deixar amb la paraula a la boca Barroerament, el van deixar amb la paraula a la boca. Semblava que no els convenia que expressés les seves idees ja que els perjudicava. Deixar sense acabar de parlar.
Emportar-se el vent D’aquella ermita perduda enmig d’aquells boscos, en quedaven unes poques pedres dretes. Quantes històries viscudes s’emportaria el vent? Ésser oblidat quelcom.
Estar leri-leri En Juli estava content i neguitós alhora, el naixement de la seva filla estava leri-leri i podia ser en un dia molt especial: el del pare. Estar pròxim a succeir.
Fer ali Aquells dos cosins eren inseparables. Noia i noi, nascuts amb quatre dies de diferència. Si els coneixies sabies que feien ali. Ésser del mateix tarannà.
Fer esses La prova de la gimcana semblava divertida: caminar per sobre d’una línia fent esses amb els ulls tancats seguint les indicacions del company Seguir una línia en forma de “s”.
Fer llufa Ja feia dies que la rentadora de la roba feia sorolls sospitosos i poc habituals. Ell s’ensumava alguna cosa. I l’endemà, va fer llufa. Fallar.
Fer pagar la festa (de) Aquells assassins radicalitzats per una religió mal entesa van fer pagar la festa d’aquell atemptat terrorista a unes persones innocents. Imputar.
Fer quinze i ratlla Va iniciar-se com a meteoròloga realitzant la informació del temps a la ràdio. Feia una bona feina i, el millor, és que feia quinze i ratlla. Encertar.
Fer-se  mala sang Era el seu caràcter, ho feia per quasi tot. A vegades podies pensar que la seva actitud era malaltissa: fer-se mala sang, se’n preocupava. Preocupar-se.
Fer-se un nom Treballa per fer-se un nom en el món dels titellaires. Sap que no és pas fàcil però hi està posant tota l’energia possible per aconseguir-ho. Situar-se.
Ficar el nas Les seves companyes començaven a estar molestes amb la Raquel: ficava el nas en tots els assumptes, ho volia saber tot i no perdre’s res. Tafanejar.
Fer camí Ha tornat a passar: atemptats inacceptables per raons religioses. Infants innocents morts. Cal fer camí, molt, per escampar la pau al món. Caminar.
Ficar-se a la barretina S’ho havia ficat a la barretina. Volia acabar aquell mateix dia, sí o sí, el trencaclosques de deu mil peces. Tenia feina per unes hores! Entestar-se.
Girar la cara (a algú) De nens, a l’escola s’havien enemistat. Ara, ja grans, sempre que es creuaven pel carrer es giraven la cara mútuament. Ni una mirada, cap. 1. Pegar-li. 2. No voler saludar.
Haver-hi lloc No tenia massa presa per trobar el moment oportú per presentar el seu projecte artístic pels propers cinc anys. Sabia que hi hauria lloc. Haver-hi ocasió.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s