TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES D’ABRIL DE 2016

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

ABRIL 2016

Jugar-se les cartes Confiava plenament en que li tocaria la quinela i va jugar-se les cartes invertint tots els estalvis que tenia. No va tenir sort. Arriscar-ho tot.
Llançar al mercat Ultimava els detalls del seu nou conte il·lustrat per llençar-lo al mercat. Estava molt il·lusionada per aquesta nova publicació. Enllestir quelcom perquè es pugui vendre; promoure.
Mirar darrera la porta Els polítics no havien sabut mirar darrera la porta, aquella onada de gent refugiada que arribava als seus països necessitava ser atesa. Preveure els resultats.
Muntar un ciri Va muntar un ciri dins d’aquella associació. La seva intenció, però, era esclarir de quina manera s’havien gastat els diners de les quotes. Provocar un aldarull.
Ni el rei ésser-li bon mosso Era difícil d’entendre la seva actitud de menyspreu vers els nois de la seva classe. Ni el rei ésser-li bon mosso. Es creia superior. Es diu de qui s’atribueix superioritat; especialment d’una noia molt exigent que desdenya els pretendents.
No deixar criar rovell Acabava de cobrar la paga doble d’estiu. Tenia clar en què la gastaria i va anar a la botiga d’informàtica. Aquell no deixaria criar rovell. Gastar quelcom molt de pressa.
No hi fa res La boira baixa espesa com la xocolata, els va desorientar en la muntanya. No hi feia res, l’experiència acumulada els esperonava a seguir. Expressió que contraresta una afirmació.
No tenir fi Tot i que estava a punt d’acabar la lectura de la novel·la, semblava que el seu argument no tenia fi: deixava entreveure una segona part. Durar molt. No acabar.
Obrir-se el cel (a algú) Sembla ben enrevessada la solució d’aquesta problemàtica: la pobresa energètica. Cal que s’obri el cel. És qüestió de voluntat política. Oi? Trobar la solució d’una situació difícil.
Parlar amb el nas Aquell mestre era la burleta dels alumnes de secundària. La seva dissort era que parlava amb el nas. Ell seguia endavant. Estimava la feina. Emetre la veu amb ressò nasal.
Passar de moda Tot i que sabia que el seu pentinat estava passat de moda, li agradava. També el seguia portant per dur la contra a les noves tendències. Perdre actualitat.
Pensar amb els peus Era una característica comuna entre els adolescents que havia conegut: pensar amb els peus. Tot i equivocar-se anaven madurant per a la vida. Prendre una resolució equivocada.
Pesar figues Aquella estona era molt agradable; jeure uns instants en un bon sofà i amb la panxa plena. Era tot una plaer poder pesar figues. Endormiscar-se i fer capcinades.
Ploure truites Desitjava que aquella primavera fos generosa, el seu anhel era que ploguessin truites i els boscos i camps es quedessin ben tips de vida. Haver-hi abundor.
Posar els cinc sentits L’operació era complexa, no sabia fet mai i era l’única esperança. L’equip mèdic havia de posar els cinc sentits per a que fos un èxit. Posar la màxima atenció i cura.
Posar tota la carn a la graella Tot i que les condicions meteorològiques eren pèssimes, van posar tota la carn a la graella per fer aquella travessa de muntanya. Arriscar-se fins a l’extrem.
Prendre el lloc Li van prendre el lloc de mala manera. Pitjor no ho podien haver fet. Estava perplex. No entenia el per què d’aquell acomiadament. Ocupar el lloc d’un altre.
Prendre per model La mare explicava a la mestra de quina manera, la seva filla, la prenia per model. A casa imitava tot allò que la mestra feia a classe. Imitar.
Pujar de to La conversa havia pujat de to. Aquell tema polític donava per opinar coses molt diverses i punts de vista divergents. Faltava respecte. 1. Fer-se més agut i intens. 2. Parlar o comportar-se amb sobergueria.
Quedar-se en blanc Va fer una mala tria de la pel·lícula, molt complexa, molt, en el seu argument. No va entendre res de res, es va quedar en blanc. 1. No entendre res. 2. Sense cap idea.
Renegar com un oriol En el poble tothom el coneixia, renegava com un oriol per res i per tot. La seva manera de parlar era un mal exemple per la mainada. Malparlar.
Saber-ne un niu En sabia un niu sobre el negoci de l’armament, era capaç de rebatre qualsevol argument que defensés la proliferació d’aquest comerç. Discórrer amb certesa i promptitud.
Servir d’escambell Si tenies algú conegut treballant en aquella empresa, era fàcil que et servís d’escambell i que poguessis entrar a treballar. Era així. Coadjuvar a l’enaltiment d’algú.
Sortir cap per mans Van saber calcular molt bé cada un dels ingredients per elaborar aquella paella popular. Tot i que algú va repetir, va sortir cap per mans. Venir just, no sobrar.
Tallar la paraula Aquells tertulians tenien una pèssima qualitat. Escoltar les seves opinions era impossible ja que es tallaven les paraules entre ells. Interrompre.
Tancar caixa Va tancar caixa. Havien pagat la tercera quota de les convivències de final de curs. La filla estava contenta. Ja les esperava amb ànsia. Liquidar.
Tenir diner llarg Quasi la meitat de la riquesa mundial està en mans de l’1% de la població. Aquests tenen diner llarg. Molt injust i indignant. Ésser ric.
Tenir la llengua llarga Ella no se n’adonava, el seu defecte més oïble era que tenia la llengua llarga. El seu parlar no era gens discret i semblava que en gaudia. Parlar indiscretament.
Tenir un perdigó a l’ala A la seva edat, voltant la quarantena, hauria d’haver madurat. Tenia un perdigó a l’ala i sovint prenia decissions poc correctes. Ésser poc assenyat.
Tocar el voraviu Aquell grup d’adolescents se’n reien sovint del Jordi, li tocaven el voraviu sempre que podien. Ell va decidir canviar d’institut. Dir o fer a algú quelcom que l’afecta molt.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s