TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE MAIG DE 2016

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

MAIG 2016

Saber-la llarga Aquell tertulià la sabia llarga, era molt bo, intel·ligent i s’expressava planerament. Participava en diferents tertúlies a distints canals. Discórrer amb certesa i promptitud; tenir experiència.
Toquem i toquem Aquells dos marrecs es delien que arribés l’hora del pati, era el moment de treure els cromos de la motxilla i jugar a toquem i toquem. Bescanviar quelcom de manera simultània.
Tornar les aigües a mare La relació d’aquella parella era tensa i difícil. Van parlar llargament per millorar-la amb l’objectiu de tornar les aigües a mare. Normalitzar-se, regularitzar-se.
Treure del mig Després de molts mesos d’aquella ventada, van treure del mig un munt d’arbres caiguts. El caminoi pel bosc tornava a ésser practicable. Eliminar.
Treure’s els ulls (l’un a l’altre) Altra vegada, després de pocs mesos, nova campanya electoral. Esperem que els polítics no es treguin els ulls i expliquin el que proposen. Criticar-se, ofendre’s mútuament.
Venir a boca Aquell dinar familiar era el moment idoni per venir a boca. Hi eren tots. Amb una mica de nervis els va explicar que era homosexual. Dir.
Venir dreta mà El retorn de la filla, després de la seva estada a l’estranger, venia dreta mà. Els pares emocionats l’esperaven a l’aeroport sense rancor. Ésser avinent.
Acabar-se la candela Faltaven poques hores per a que finalitzés el termini d’aquell concurs. Se li acabava la candela si volia presentar el seu conte a temps. Finir el termini per a fer quelcom.
Acabat de fer Les filles es van alegrar quan van veure el pare que portava una barra de pa sota el braç, acabada de fer: tendra, calenta encara, saborosa. De recent execució.
Aclarir els licors El seu amic s’havia excedit, de beguda. D’aquella que porta alcohol, sabeu? Ara calia que aclarís els licors i deixar de dir bestieses. Asserenar-se, un embriac.
Aixecar el vol Aquell conductor irresponsable, va aixecar el vol després d’atropellar un vianant i deixar-lo a terra. Algú va fotografiar la matrícula. 1. Volar. 2. Fugir.
Anar a cegues La boira no els deixava veure res. Anaven a cegues i era difícil orientar-se. El guia portava un GPS i una brúixola. Calia arribar al poble. No tenir cap punt de referència.
Anar al darrere amb un pa calent Feia un mes que anava al darrera amb un pa calent. El fuster no li duia tres armaris per l’escola. Excuses i més excuses. Ja n’estava tip. Donar per perdut, pretendre inútilment.
Anar fora de camí La mestra va reconèixer que anava fora de camí. S’havia excedit amb aquella esbroncada als alumnes. Els havia escridassat en excés. Estar equivocat.
Ballar-la magra Aquells milers de refugiats, en aquell camp (llar provisional), la ballaven llarga. Tenien poca disponibilitat d’aigua potable i… Passar privacions.
Buscar ronya al cove A mesura que avançava, el contingut del concurs buscava ronya al cove, les proves eren més complexes i difícils de superar. Complicar les qüestions
Calçar el coturn De petitona ja ho tenia clar, de gran volia calçar el coturn. De fet, un dels seus jocs preferits era simular que feia una obra teatral. Ésser actor o actriu.
Canviar la pell L’accident de moto el va fer canviar la pell. Va deixar de ser temerari dalt del vehicle. Conduïa amb prudència i d’una manera responsable. Transformar-se.
Conèixer el marro Portava uns quants anys integrada dins l’associació, coneixia el marro i estava decidida a presentar la seva candidatura a la presidència. Saber de què es tracta.
Deixar estar S’havia preparat molt per competir en aquella cursa de muntanya. No la va poder acabar, ho va deixar estar, era duríssima, no podia més. 1. Abandonar. 2. No ocupar-se de, no tocar.
Demanar quart i ajuda Aquell dia va anar d’excursió sol. Va caure trencant-se el turmell. No hi havia cobertura i cridant, cridant va demanar quart i ajuda. Sol·licitar socors.
Dir (a algú) el nom del porc Aquella parella ja no es tenia respecte mutu, en les darreres converses abans de separar-se, es van dir el nom del porc. Insultar.
Donar pa i peres Va veure com aquella nena, sense cap tipus de consideració, donava pa i peres al seu gos. Suposadament l’estava ensenyant a seure de cul. Pegar.
Esprémer el cervell El mestre els posava problemes quotidians amb l’objectiu de que els alumnes haguéssin d’esprémer el cervell per trobar la solució Esforçar-se pensant.
Ésser car de veure Aquell vell rondinaire era car de veure. Molt de tant en tant baixava al poble. Era feliç vivint a la seva cabana perduda enmig del bosc. Deixar-se veure de tard en tard.
Ésser dat i beneït Després d’unes quantes hores de treball, va donar aquell conte per ésser dat i beneït. Ara calia fer algunes proves d’impressió Haver-se resolt.
Ésser d’allò que no hi ha Sempre burxava, sempre buscava la manera de crear un conflicte. Sempre preparat per crear mala maror. Era d’allò que no hi ha. No poder-se comparar, en sentit pejoratiu.
Ésser de la màniga estreta Estaven desitjant que hi hagués la renovació de la junta directiva de l’associació. Volien un president que no fos de la màniga estreta. Ésser intolerant.
Ésser del morro tort Era del morro tort. Actuava a batzegades. Era de tarannà rampellut i esquerp de tracte. Mai se’l veia somrient. Quin caràcter, el seu! Ésser rampellut.
Ésser un pixafreda No hi havia manera que solucionés els problemes, no en sabia o no ho volia fer. Els deixava allargar fins…, era un pixafreda. Ésser irresolut.
Estar a quinze i ratlla Estaven a les acaballes del curs escolar, del batxillerat. Durant tot el curs els van preparar per estar a quinze i ratlla. Potser massa! Competir
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s