TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE JULIOL DE 2016

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

JULIOL 2016

Quedar en paus (o estar en paus) Decidiren posar ordre a les seves vides. S’ho van dir tot, respectuosament i amb sinceritat. Van quedar-se en paus i amb l’ànima tranquil·la. 1. No deure res l’un a l’altre. 2. Revenjar-se.
Retenir la llengua Havia de ser hàbil en les seves intervencions en aquell debat. Calia saber retenir la llengua per tal de mantenir un clima constructiu. Evitar de parlar masssa.
Saber el pa que s’hi dóna Abans de prendre la decisió d’assumir la presidència d’aquella associació, volia saber el pa que s’hi dóna i conèixer-la amb profunditat. Conèixer les circumstàncies d’una situació o qüestió.
Suar la cansalada Va suar la cansalada conquerint aquell cim de tres mil metres. No havia fet una bona preparació física i, sobretot, ho va notar a la baixada Cansar-se.
Tallar les cames Aquell estiu s’estrenava com a monitora de colònies. Estava molt contenta. Va topar amb una companya que li va tallar les cames tres vegades. Impedir d’actuar.
Tenir cara d’ovella i urpes de llop Qui la coneixia ja sabia de quina manera actuava: tenia cara d’ovella i urpes de llop. Cada vegada s’estava quedant més aïllada Fingir ésser bo.
Tenir el cap ple de grills Tenia fama de tenir el cap ple de grills. Estava disposada a demostrar tot el contrari. Va iniciar un nou projecte del qual en volia viure. Tenir idees poc consistents.
Tenir la porta oberta Una de les coses que més el va impressionar d’aquella gent va ser que sempre tenien la porta oberta. Ell es sentia com a casa. Ésser ben rebut, admès.
Tenir tots els trumfos Tenia tots els trumfos per guanyar aquell concurs de contes: originalitat i creativitat, bona redacció, argument atractiu… Seria així? Comptar amb totes les possibilitats de guanyar.
Tirar per terra Amb aquella greu errada va tirar per terra tot el seu prestigi aconseguit amb anys de feina i dedicació al foment de la cultura. Una pena! Desfer el prestigi, concepte o situació de quelcom.
Tocar el crostó (a algú) Estava cansada que la seva companya de feina li toqués el crostó. Estava decidida a parlar amb la seva coordinadora per exposar-li el cas. 1. Pegar. 2. Perjudicar
Trencar la girada (a algú) L’enveja que sentia per aquella persona era malaltissa i no s’adonava que li feia mal. Mirava de trencar la girada en tot allò que feia. Oposar-se a la seva inclinació o intenció.
Treure un pes de sobre Va explicar als pares que ell havia espatllat la rentadora. Es va treure un pes de sobre i es sentia millor. A partir d’ara vigilaria més. Alleugerir.
Venir a contracor S’havia passat el curs fent deures i més deures de l’escola, ara, li venia a contracor haver de fer deures durant les vacances d’estiu. Costar de fer.
Afegir llenya al foc Aquell atac terrorista, aquella envestida feta amb una camió mantant a decenes de persones innocents, només feia que afegir llenya al foc. Augmentar una discòrdia, un malestar, etc.
Anar a les palpentes Aquella família s’ho estava passant molt bé fent diverses proves de la gimcana. Per la propera, calia anar a les palpentes. Quina emoció! 1. Guiar-se pel tacte, sense veure-hi. 2. Sense cap referència.
Anar escapat Anava escapada. La diferència que li treia al seu perseguidor era infranquejable. S’havia preparat molt bé per aquesta cursa. Córrer molt.
Dir-hi la seva Aquelles tertúlies estiuenques fomentaven un clima cordial i de familiaritat. Els participants hi deien la seva i exposaven idees. Opinar.
Anar folrat d’armilla Calia reconèixer la seva generositat: aquell avi que anava folrat d’armilla, feia donatius generosos a diverses entitats socials. Tenir molts diners.
Anar per feina Havia de fer la darrera correcció ortogràfica. Calia anar per feina, el termini per presentar la seva novel·la estava a punt de finalitzar. Apressar-se.
Arrufar el nas Els pares sabien que la filla adolescent arrufaria el nas, calia, però, parlar amb ella i analitzar el que havia passat en aquells dies. Mostrar-se disconforme.
Ballar els goigs de sant Prim Semblava mentida que, havent-hi menjar per tothom, encara hi hagués milions de persones que ballessin els goigs de sant Prim. Famejar.
Cagar-se de por Aquella nit, seria inoblidable, van estar hores arraulits dins la tenda de campanya. Quina tempesta! Van saber què era cagar-se de por. Escagarrinar-se, acovardir-se.
Córrer bons aires Entre aquell col·lectiu de treballadors es notava que corrien bons aires. Faltaven pocs dies per iniciar les merescudes vacances d’estiu. Haver-hi bones impressions.
Deixar amb un pam de boca Els raonaments que va donar aquell infant, van deixar amb un pam de boca la mare i el pare. Els dos es van quedar molt sorpresos. Sorprendre.
Demanar la paraula La reunió feia goig. La gent s’escoltava i deixaven parlar, no es trepitjaven els uns als altres. Sabien demanar la paraula per intervenir. Sol·licitar permís per a parlar.
Donar ales L’animava a fer el pas, va donar-li ales. Sabia que el seu amic era capaç de fer el tomb i millorar la seva situació personal. 1. Encoratjar.  2. Engallardir.
Donar temps Estava convençuda que calia donar temps als alumnes, confiar en les seves possibilitats i deixar que cadascú trobés el seu ritme de treball. Esperar el temps necessari perquè quelcom es produeixi.
Emportar-se’n la palma Havia fet mèrits suficients per emportar-se’n la palma. Va guanyar aquell concurs d’una manera clara i meritòria. L’esforç era premiat. Ésser el més mereixedor.
Ésser al sac Hi havia dedicat força hores per resoldre aquell enigma. Mai, fins ara, sabia enfrontat a un de tan difícil. Finalment, però, era al sac. 1. Donar per resolta una qüestió. 2. No tenir sortida.
Ésser l’estampa (d’algú) L’havia vist de lluny. Tenia ganes d’abraçar el seu amic que feia temps que no veia. Va acostar-s’hi i es va adonar que era l’estampa. Buf! Assemblar-se molt.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s