TUÏTCONTES PUBLICATS AL MES DE JUNY DE 2016

L’1 de desembre de 2013 vaig començar a publicar, diàriament, en el meu perfil de twitter @contesperacreix un petit conte construït a partir d’una #frasefetacatalana Posteriorment, també els vaig començar a publicar en el meu perfil de facebook.com

Des de l’11 de març de 2018 els publico en format fotografia tant al perfil del twitter com a facebook. També, a partir del 3 de març de 2018 els publico en el canal de telegram t.me/tuitconte

També els podeu trobar a l’instagram

 

JUNY 2016

Fer barrina Tenia una reunió important. Era un moment decisiu per fer barrina. Es podia concretar l’execució d’unes quantes narracions de contes. Cloure un tracte.
Fer beguda Van decidir fer beguda, menjar i beure alguna cosa per recuperar les forces perdudes. Aquella caminada era més dura del que havien previst. Prendre un refrigeri.
Fer de la boca cul Altra vegada en precampanya electoral. Quines poques ganes de sentir garlar els polítics. Tornarien a fer de la boca cul. N’estava segur! No complir la paraula donada.
Fer el tato Portaven una llarga temporada fent el tato, més de deu anys. I no es decidien a fer un nou pas en la seva relació. Què els passava? Festejar.
Fer-se’n set pedres Tot i que li agradava remenar i comparar preus, sempre acabava pagant fer-se’n set pedres. Creia que això li atorgava un alt estatus. Pagar car.
Fer tiretes de la pell (d’algú) A punt la nova campanya política. Les eleccions eren a prop. Desitjava que els polítics no fessin tiretes de la pell entre ells. Idealista? Estisorar, criticar.
Fer un vaitot Havia descobert el barranquisme i només pensava en baixar barrancs cada cop més difícils. Estava disposada a fer un vaitot en el proper! 1. Arriscar-se fins a l’extrem. 2. Execedir-se molt.
Girar-se a tots els vents La seva personalitat era imprevisible i canviant, sobretot en les aglomeracions. Si l’observaves, t’adonaves que es girava a tots els vents. Canviar d’actitud segons les circumstàncies.
Guardar les distàncies Havien fet el pas, el divorci d’aquella parella era un fet. Van decidir guardar les distàncies i pensar en el benestar dels seus fills. Respectar-se.
Haver de Per arribar al coll de muntanya més proper haurien de caminar un parell d’hores. En arribar van poder contemplar un paisatge meravellós. Ésser necessari.
Ja n’hi ha prou, d’aquest coll! Mare que em compres un caramel? Mare, mare que em compres un caramel? Mare, mare que em compres un caramel? Ja n’hi ha prou, d’aquest coll! Expressió que posa fi a una insistència.
Llançar-se als braços (d’algú) El moment tan esperat estava arribant. Es retrobarien després de vuit anys. Desitjava tant llançar-se als braços del seu estimat, besar-lo! Abraçar-s’hi impulsivament.
Marxar en un cavall blanc Va desaparèixer del poble. Va marxar en un cavall blanc: devia diners a la fornera, al peixater, a la carnissera, al lleter… a tothom. Marxar sense pagar els deutes.
Mudar l’aigua al canari Feia hores que caminaven sens parar. Tenia molta necessitat de fer-ho. Tot i que la marxa no es deturava va decidir mudar l’aigua del canari Orinar.
No arribar  a la sola de la sabata (d’algú) Aquella dona de posat senzill, de gestos generosos, d’actituds solidàries… Ningú no li arribava a la sola de la sabata. Ésser-li inferior.
No deixar canya dreta No s’havia vist mai en aquell poble. Durant la nit un grup de joves es va encarregar de no deixar canya dreta: cotxes, aparadors, arbres… Fer destrossa.
No ésser bo ni per covar ni per pondre Aquells mestres s’havien equivocat. Havien etiquetat, erròniament, aquell alumne com que no era bo ni per covar ni per pondre. No servir per a res.
No mirar prim El pare no mira prim, deixa fer i desfer tot el que el fill vol. El fill i el pare són feliços, però, ho seguiran sent al cap d’uns anys? 1. No tenir miraments o escrúpols. 2. No retenir-se. 3. No ésser estricte.
No veure l’hora (de fer quelcom) No veia l’hora de fer el pas, tenia clar que volia fer un canvi de feina i semblava que no era capaç de donar-lo. Tenia por? 1. No decidir-se. 2. No tenir temps.
Obrir-se camí Aquelles persones refugiades volien obrir-se camí per tal d’aconseguir viure d’una manera digna, els indígenes, però, no ho posarien fàcil. Aconseguir una bona situació social.
Pagar els esquellots Malgrat tot, havia trobat el seu lloc en el grup. Ell pagava els esquellots. Era una manera estranya de sentir-se valorat i reconegut. Avenir-se a sevir de burla.
Parlar clar Ho tenia clar. Clar i català. En aquella situació delicada per tal de trobar una solució calia parlar clar per part de tots. Era el camí. Dir les coses sense subterfugis.
Passar via Volia passar via i acabar aquella feina tan monòtona. El seu cap ja pensava en la coca que aniria a comprar i en els petards de la nit. Executar quelcom ràpidament.
Picar-se els dits Va iniciar el negoci amb il·lusió i esperances de poder-se guanyar la vida, però va picar-se els dits, no va valorar bé quina sortida tenia. Sortir perjudicat en un negoci, per pròpia equivocació.
Ploure sobre mullat Feia hores que caminava i el refugi era lluny: un turmell el tenia malmès, ara s’havia torçat l’altre. I un genoll… plovia sobre mullat. Afegir més incovenients on ja n’hi ha.
Portar més merda que un bou Aquells polítics, en la seva campanya electoral demostraven portar més merda que un bou. Moltes pretensions que a l’hora de la veritat… Tenir moltes pretensions.
Posar en llista Es varen reunir per discutir quins punts volien tractar en la reunió amb el batlle. El secretari els va posar en llista. Incloure en una relació escrita.
Predicar amb l’exemple Ho havia escoltat en més d’una conferència: “Com a pares i mares, heu de predicar amb l’exemple davant dels vostres fills”. Sí, però… buf! Induir a fer quelcom obrant com es vol que obrin els altres.
Preparar l’alforja Amb quina il·lusió preparava l’alforja. Aquell xicot veia acomplert el seu somni: fer un voluntariat de llarga durada en un país empobrit. Preparar-se a marxar, o a morir.
Pujar-hi de peus Podia pujar-hi de peus, estava més que convençut que tenia raó. Els motius d’aquell conflicte els havia analitzat en profunditat. Assegurar plenament quelcom.
Aquesta entrada ha esta publicada en TUÏTCONTE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s